Penyanyi Ernie Zakri menyifatkan persembahannya di Semi Final Muzik-Muzik 34 kedua beberapa minggu lalu adalah nyanyiannya yang terbaik untuk single Kubersuara setakat ini.

Kubersuara menjadi antara 12 barisan lagu yang bakal memberikan saingan di malam kemuncak Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34), yang dijangka berlangsung Februari depan.

Sementara itu Ernie,27, turut mengakui usahanya dari segi persiapan menjelang saingan separuh akhir berbaloi apabila lagu dan lirik ciptaan Syamel, Omar K, Blaine Bakri dan John Jeevasingham itu berjaya lolos ke pentas pertandingan lagu tahunan itu.

“Jujurnya, setahu saya minggu lalu adalah nyanyian yang terbaik untuk Kubersuara. Dengan praktis dan masa yang diberikan terhadap lagu tersebut, melangkah ke AJL34 sangat berbaloi.

“Malah, empat komposer untuk lagu ini juga mereka semua sudah memberikan yang terbaik untuk menghiasi lagu tersebut secara keseluruhan.

“Mesej dan apa yang ingin saya mahukan terhadap lagu ini misalnya. Jadi rasanya saya mampu untuk sampaikan mesej kekuatan seseorang wanita itu di AJL 34 nanti, insyaAllah,” katanya kepada MH.

Ditanya mengenai siapakah pencabar terdekatnya bagi merebut trofi Vokal Terbaik bagi AJL edisi kali ini, Ernie akui ada beberapa nama yang turut memberikan nyanyian meyakinkan setakat ini.

IKLAN

“Yang menyanyi ‘live’ dengan baik yang saya dengar antaranya Hafiz, Aina Abdul dan Aepul Drama Band.

“Kita sendiri tidak akan tahu apa yang akan berlaku nanti di AJL dan rasanya sudah tentu kesemua mereka ada mindset untuk berikan yang terbaik.

“Saya pun tidak boleh menentukan siapakah yang akan menyanyi dengan baik atau sebaliknya. Malah diri saya sendiri. Apa yang saya boleh janjikan adalah semampu boleh,” jelasnya.

Ditanya mengenai apakah pendiriannya apabila penyanyi Aina Abdul yang turut lolos ke AJL34 menerusi lagu Sumpah, Ernie akui sudah pun sedia tahu akan bakat yang dimiliki bintang berkenaan sedari awal.

IKLAN

Terdahulu, hanya dua peserta wanita, iaitu Ernie dan Aina di AJL34.

“Saya pernah cover lagunya dulu berjudul Shadow kerana saya sedar Aina ada kemampuan untuk persembahkan emosi dalam lagu dengan baik.

“Kita sudah lama tidak lihat penyanyi wanita yang bila menyanyi tu… dia berikan rasa yang ‘penuh’ bila di atas pentas. Saya juga sudah lihat bakatnya sejak program Mentor lagi.

“Jadi bila dia pun turut bersaing di AJL nanti, ia akan berikan satu warna yang baru dalam industri muzik. Saya nampak cerah industri kita dengan adanya orang-orang seperti ini.

IKLAN

“Saya rasa dan berharap dia boleh buat yang terbaik kerana ini adalah pentas pertamanya. Saya faham situasi itu bila mana ada rasa teruja, gementar pada masa sama.

“Akan tetapi saya mengharapkan semua akan berikan yang terbaik untuk AJL nanti,” katanya lagi.

Selain Kubersuara dan Sumpah, ini 10 lagu lain yang turut mara ke AJL34;

Ikuti juga temu bual penuh bersama Ernie di sini;

https://www.youtube.com/watch?v=xjcaifGyYKw

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI