MH perasan sejak akhir-akhir ini ramai yang bercerita tentang ais batu dan duit syiling.

Melalui sebuah posting di Facebook, ada seorang lelaki bercerita kepercayaan serta teori kehidupan seorang lelaki tua berbangsa Cina telah membuatkan ramai terfikir ada logiknya.

Tinggalkan Duit Syiling Dalam Freezer Setiap Kali Tinggalkan Rumah, Ada Kena Mengena Dengan Mistik?

Menurut perkongsiannya itu, setiap kali keluar rumah atau ingin tinggalkan rumah selama beberapa hari jangan lupa untuk letakkan duit syiling di dalam peti sejuk bahagian freezer.

Puas kami fikir apa kaitan kedua elemen ini. Adakah ia punyai elemen mistik dan sebagainya?

IKLAN

Rupa-rupanya inilah dia kisah sebenar mengapa pakcik ini meminta lakukan perkara seperti ini demi memastikan segala bahan mentah yang ada di dalam peti sejuk masih kekal segar dan selamat untuk digunakan sebaik sahaja pulang ke rumah.

Menurut pakcik tersebut, kadang kala apabila meninggalkan rumah selama beberapa hari, kita tidak tahu apakah yang akan terjadi dengan keadaan rumah ketika itu.

IKLAN

Mana tahu tiba-tiba bekalan elektrik terputus atau sebagainya.

Sekurang-kurangnya selepas pulang rumah, kita tidaklah menggunakan bahan-bahan mentah yang tidak segar dan boleh memudaratkan kesihatan.

IKLAN

Logiknya, jika syiling tersebut masih berada di atas, itu tandanya tiada bekalan elektrik terputus berlaku. Namun jika syiling tersebut berada di bawah, itu tandanya peti sejuk telah terputus elektrik dalam jangka masa yang lama dan kemungkinan besar makanan yang di dalam peti sejuk itu sudah tidak segar.

Hmmm betul juga ya! MH sendiri tak pernah terfikir untuk lakukan perkara seperti ini, lepas ni bolehlah cuba!

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI