“Hish You Ni, Tak Ada Penyakit Cari Penyakit…” – Video Wanita Santuni Anak-Anak HIV & AIDS Cetus Viral, Netizen ‘Debat’ Pendapat Masing-Masing

Sepotong video yang dikongsi oleh seorang wanita yang dikenali sebagai Shasa Aziz menarik perhatian warganet susulan lawatannya ke rumah perlindungan Persatuan Kebajikan Anak Kepada Pesakit HIV / AIDS Nurul Iman Malaysia (Pernim).

Atas niat menyantuni anak-anak dijangkiti HIV dan Aids, perkongsian Shasa pada masa sama telah menimbulkan stigma sesetengah netizen yang kurang cakna terhadap penyakit berkenaan.

“Hish you ni, tak ada penyakit cari penyakit banyak lagi benda boleh buat nak juga gigih pergi jumpa budak-budak HIV semua bagai ni memang undang naya,” itu antara komen netizen yang tertera atas perkongsian tersebut.

Malah, video tular itu turut dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter yang sekali gus meraih perhatian ramai.

 

Bagaimanapun, beberapa doktor menerusi Twitter juga dilihat tampil memberikan penjelasan yang menepis dakwaan stigma yang kurang tepat.

IKLAN

Sementara itu, Shasa menerusi akaun Instagram telah membuat penjelasan bagi memperjelaskan kekeliruan sesetengah pihak.

“I don’t normally share this but, I feel like I need to. Sha tak expect video yang Sha posted a few days ago menarik perhatian some Instagram users.

“Ramai yang terkejut tindakan Sha memegang adik Siti yang postive AIDS. First of all, my intention was to bersedekah, selain nak hadiahkan Gift Box @olaolihq Travel Kit sekali gus meraikan Ramadan dengan anak-anak anugerah ni. Tak expect boleh bersua rapat.

“Just to share, Sha dah buat body check, I’m fine sihat and no open wounds (luka terbuka) for precaution. So kita taklah datang bawak gloves sebab hakikatnya HIV or AIDS cannot be transmitted via touching unless ada open wound.

“Maka demi untuk betul-betul capai objective and intention kita, Sha tak pakai gloves, lagipun ia untuk menjaga hati anak-anak ni,” tulisnya yang menegaskan HIV atau AIDS tidak mudah untuk berjangkit kepada orang lain.

Shasa yang juga seorang doktor pakar audiology dan juga usahawan Ola Oli yang memasarkan SuperOla, suplemen untuk meningkatkan sistem imunisasi badan kanak-kanak turut memuji usaha pengasas PERNIM, Datin Norlina Alawi yang mengorbankan masa dan tenaga menjaga anak-anak ini.

“Buat pertama kalinya menjejakkan kaki di PERNIM dan pengasasnya, Datin Norlina Alawi seorang figura yang berjiwa besar.

“So lepas launch Ola & Oli hari tu, Sha selalu fikir mana lagi nak buat CSR ni kan, selalu asyik anak yatim je so this time, Sha try pula cari anak-anak HIV. Something different cause SuperOla is all about immune system right! Jadi macam kenalah dengan anak-anak HIV / AIDS ni yang sememangnya memerlukan makanan tambahan untuk increase imunisasi badan mereka.

“I sempat berbual dengan seorang pesakit AIDS yang dah memang kritikal. Nama dia Siti (dapat izin to share)

“Mama Norlina bukan saja mengambil dia sebagai anak angkat sejak kecil, malah menjaganya sampai sekarang bahkan turut mengislamkan Siti dan abangnya. Mulianya hati Mama. Siti dpt virus HIV yang currently dah convert to AIDS daripada ibunya.

“Sebak sangat bila tengok Siti yang dalam keadaan lumpuh, buta dan ada jangkitan kuman dalam otak & constantly cakap yang dia sayang Mama Norlina,” tulisnya.

IKLAN

Bagaimanapun ramai juga warganet yang tampil memuji tindakan Shasa yang ambil ikhtiar dalam membantu anak-anak HIV dan AIDS dan pada masa sama cuba menghentikan stigma negatif terhadap penghidap penyakit tersebut.

“Proud of you, some people need to be educate more about HIV/AIDS disease plus precaution,” komen seorang pengikut Shasa.

“Spread the awareness. Just touch them. Hug them. Kiss them. The real killer is stigma. The disease is easily managed in this day and age and it does not transmit with touch,” tulis seorang wargamaya.

“Good you raise the awareness. AIDS ni ramai sangat ada stigma sampai pegang pun masih rasa boleh berjangkit,” ujar netizen lainnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shasa Aziz (@shasaaziz)

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.