“Pihak produksi Tanya, Sanggup Atau Tidak Untuk Potong Rambut, Saya Terus Kata Ya”, – Ayda Jebat

“Rasa gembira kerana ini kali pertama saya potong rambut pendek.” Itu kata pelakon dan penyanyi terkenal, Ayda Jebat yang mencuri perhatian ramai apabila tampil dengan imej rambut pendek sejak dua hari lalu.

Ayda, 27, tampil berambut pendek demi memenuhi karektor wataknya sebagai Johana menerusi drama bersiri Bukan Gadis Biasa yang turut menampilkan aktor Remy Ishak sebagai pasangannya.

“Ya, saya sanggup lakukan kerana suka dengan karektor baru yang ditawarkan. Saya mahu nampakkan watak Johana itu sebagai sesuatu yang lebih realistik.

“Sebelum ini menerusi watak lain, saya pernah gunakan rambut palsu. Akan tetapi untuk watak ini, ia akan ada beberapa aksi lasak, jadi lebih praktikal dan rasanya perlu untuk saya potong rambut terus,” kepada MH.

Ditanya apakah reaksi pertama apabila berambut pendek pabila melihat diri-sendiri di hadapan cermin, Ayda akui teruja dengan penampilan terkininya itu.

IKLAN

“Bila pertama kali tengok wajah sendiri depan cermin, rasa teruja. Ia tidaklah terlalu teruk. Perasaan dia lebih kerana ‘wow… handsomenya’, macam tu. Orang kata rambut panjang cantik, rambut pendek ‘handsome,'” seloroh Ayda lagi.

“Apa pun, saya kena terima dan perlu cara keserasian dengan penampilan terbaru ini. Saya memang kena rambut pendek demi watak dan kena terima ia seadanya.

“Malah, watak Johanalah jugalah yang buatkan saya ambil keputusan tanpa fikir panjang. Pihak produksi ada tanya, sanggup atau tidak untuk potong rambut, saya terus kata ‘ya’.

“Jujurnya ia bukanlah kerana tuntutan watak ini semata-mata, tetapi juga saya mahu cabar diri sendiri. Mungkin selepas ini akan ada lebih cabaran atau komitmen lain yang perlu dikorbankan demi memenuhi karektor sesebuah watak.

IKLAN

“Kiranya ini antara perkara yang perlu diambil seorang pelakon. Kita kena cuba segala perubahan dalam hal berkaitan fizikal.

“Misalnya perlu tambahkan berat badan dan sebagainya,” jelas Ayda yang telah pun memulakan penggambaran Bukan Gadis Biasa bermula hari ini dan dijangka tamat Februari depan.

Foto: Instagram Ayda Jebat