“Kurusnya… Kaki Ke Ranting? Macam Bangau,” – Nadya Syahera Dedah Pernah Jadi Mangsa ‘Body Shaming’, Syukurilah Apa Adanya

Pelakon Nadya Syahera ada meluahkan rasa apabila masih ada pihak yang menyentuh soal fizikal seseorang tanpa mengetahui akan hal sebaliknya.

Malah ulas ibu kepada dua cahaya mata menerusi Instagram lagi, dia turut memberi pesanan kepada semua untuk bersyukur atas apa adanya, asalkan sihat sentiasa.

”Kalau orang lain ada masalah nak kurus, ada orang kata gemuk lah, isi terlebih lah, berat overkilo lah, Baju susah size, stress nak kurus tapi tak boleh lawan selera makan. Diet pun tak kurus jugak.

”Tapi pada i, lain plak. I rasa korang yang ada selera makan, tengok makanan ada nafsu, korang makan jee, biarlah berisi sikit pun asalkan badan tu sihat takde sakit every month masuk hospital kan.Jangan sampai diet nak kurus sampai memudaratkan. Bersyukur jelah tapi makan jangan makan benda yg berisiko bawak penyakit plak.

”Macam i ni, kadang terasa stress jugak bila sekarang ni i kurus dari sebelum ni, Dulu i pakai S atau M tapi lebih kurang setahun lepas badan i jadi drop, kurus tapi kilogram maintain jugak 47-50kg. Badan je makin kecil. Orang kata berat tulang,” jelas Nadya.

IKLAN

Lalu, bintang drama Setelah Terlafaznya Akad ini turut bercerita mengenai reaksi ramai apabila bertemu dengannya.

“So bila jumpa orang, hampir semua org yg i jumpa, reaction dorang.. ‘ keciknyaaa’, Kurusnyaa’ kaki ke ranting?’ Macam bangaulah, ‘bigbird lah’ awat kurus sgt?’ dan banyaklah lagi lah.

“To be honest, i rasa down jugak bila dapat kata2 macamtu dari orang. sbb i tak mintak pun kurus kering macamni. I ni mmg jenis suka skip makan dari dulu lagi smpai skrg tapi badan i tak pernah drop sampai ke tahap org tgk pun tkejut.

”Maybe sbb faktor hormon n faktor mak anak dua kan. At one point rasa nak pi ambik macam2 supplement supaya instant dapat gemukkan badan. Tapi pikir balik buat apa nak buat semua tuuu.

“I patut bersyukur walaupun i kurus kering macam ranting ke, tiang letrik ke, kaki size pelpero ke.. ahhh lantokklahh. Allah bagi i sihat tubuh badan, bukan nak riak tapi nak share pada orang yg suka ‘ BODY SHAMING ‘ ni, atleast i sihat jarang sangat sangat sakit demam. Boleh jaga keluarga i dengan sihat gitu.

“So pada korang kat luar sana, korang GEMUK atau KURUS. Bersyukur lah dengan kejadian Allah bagi. Kalau rasa nak kurus atau nak gemukkan badan korang, pilih cara yg paling baik okay . Sentiasa Bersyukur dgn apa adanya. Jadilah diri sendiri, pedulikan orang.

IKLAN

”Siapa yg kutuk kutuk tu, katanya ‘Body Shaming’ boleh saman. Ha mohh kite saman dorg. Biashee tu mulut jari tangan korang takde adab eh kutuk kejadian Allah. hamboiiiii,” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Kalau orang lain ada masalah nak kurus, ada orang kata gemuk lah, isi terlebih lah, berat overkilo lah, Baju susah size, stress nak kurus tapi tak boleh lawan selera makan. Diet pun tak kurus jugak. Tapi pada i, lain plak. I rasa korang yang ada selera makan, tengok makanan ada nafsu, korang makan jee, biarlah berisi sikit pun asalkan badan tu sihat takde sakit every month masuk hospital kan.Jangan sampai diet nak kurus sampai memudaratkan. Bersyukur jelah tapi makan jangan makan benda yg berisiko bawak penyakit plak. Macam i ni, kadang terasa stress jugak bila sekarang ni i kurus dari sebelum ni, Dulu i pakai S atau M tapi lebih kurang setahun lepas badan i jadi drop, kurus tapi kilogram maintain jugak 47-50kg. Badan je makin kecil. Orang kata berat tulang. So bila jumpa orang, hampir semua org yg i jumpa, reaction dorang.. ' keciknyaaa' Kurusnyaa' kaki ke ranting?' Macam bangaulah' bigbird lah' awat kurus sgt?' dan banyaklah lagi lah. To be honest, i rasa down jugak bila dapat kata2 macamtu dari orang. sbb i tak mintak pun kurus kering macamni. I ni mmg jenis suka skip makan dari dulu lagi smpai skrg tapi badan i tak pernah drop sampai ke tahap org tgk pun tkejut. maybe sbb faktor hormon n faktor mak anak dua kan. At one point rasa nak pi ambik macam2 supplement supaya instant dapat gemukkan badan. Tapi pikir balik buat apa nak buat semua tuuu. I patut bersyukur walaupun i kurus kering macam ranting ke, tiang letrik ke, kaki size pelpero ke.. ahhh lantokklahh. Allah bagi i sihat tubuh badan, bukan nak riak tapi nak share pada orang yg suka ' BODY SHAMING ' ni, atleast i sihat jarang sangat sangat sakit demam. Boleh jaga keluarga i dengan sihat gitu. So pada korang kat luar sana, korang GEMUK atau KURUS. Bersyukur lah dengan kejadian Allah bagi. Kalau rasa nak kurus atau nak gemukkan badan korang, pilih cara yg paling baik okay . Sentiasa Bersyukur dgn apa adanya. Jadilah diri sendiri, pedulikan orang. Siapa yg kutuk kutuk tu, katanya 'Body Shaming' boleh saman. Ha mohh kite saman dorg. Biashee tu mulut jari tangan korang takde adab eh kutuk kejadian Allah. hamboiiiii #sisluahperasaan #kakirantingsisokayje

A post shared by NS (@nadyasyahera) on

Serentak dengan itu, para peminat turut memberikan reaksi terhadap pelaku ‘body shaming’ dan meminta agar Nadya terus kuat.

Foto: Instgram Nadya Syahera