“Hari Ketiga, Penat Sedikit Terasa,” – Dr Say Shazril Kongsi Pengalaman Rawat Rohingya, KKM Kesan Kluster Pasar Borong

Doktor selebriti Dr Say Shazril berkongsi pengalaman sebagai sukarelawan yang ditempatkan di Pasar Borong Kuala Lumpur. Jelasnya Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengesan satu kluster baru iaitu Kluster Pasar Borong yang terdiri daripada warga asing yang bekerja di sana.

Katanya, majoriti warga asing tinggal bersama lebih 20 orang di dalam satu rumah dan cukup mudah terkena jangkitan. Walau bagaimanapun katanya berurusan dengan warga asing terutama Rohingya amat mudah kerana mereka mendengar kata dan patuh kepada arahan.

Dalam pada itu, Dr Say turut berkongsi pengalaman memakai Pakaian Perlindungan Diri (PPE) dan memohon agar diberi kekuatan mengharunginya sepanjang bulan Ramadan.

“Topik : Hari Ketiga, Penat Sedikit Terasa

IKLAN

“Kepada yg tertanya apa skop pekerjaan sy sepanjang sukarelawan ni meh sy cerita. Sy ditempatkan di Pasar Borong Kuala Lumpur kerana baru-baru ni @kementeriankesihatanmalaysia berjaya mengesan satu kluster dari sini. Kluster Pasar Borong namanya. Kalian tahu tak dengan kisah di Singapura yg mana mereka mencatatkan 1,111 kes positif dalam sehari hanya daripada pekerja asing? Well inilah yg kami cuba tangani di Pasar Borong KL ni.

“Seperti yg kita ketahui pekerja asing ni duduk bukan seorang tapi mahu dekat 20-30 orang dalam satu rumah. Bayangkan kalau sorang positif ape akan terjadi kepada 19-29 orang yg lain ni? Maka here we are doing mass sampling tak kisah samaada mereka ni bersimptom atau tidak. “Seronok la foreigners dapat layanan Dr Say”. Well if u consider Rohingya refugees seronok taktau la sebab susah jugak nak berkomunikasi tp pekerja asing ni terbaik!

“Walaupun ada sedikit masalah komunikasi tapi mereka sangat patuh kepada arahan. Tak kisah berdiri lama untuk beratur, tidak merungut, kerjasama elok, senang kata nak amik sampel tekak 800 orang Rohingya dalam tempoh 6 jam tersangat mudah! Inilah skop pekerjaan sy, kalau tak calit tekak untuk ambil sampel, sy akan tolong untuk seal & pack sampel yg telah diambil tadi untuk diproses. Nak calit tekak tu serius mudah tutup mata pun boleh cuma yg teramat berat ialah pemakaian PPE tu.

IKLAN

“Still tak dapat rasa macam mana panasnya dalam PPE tu? Gambar di atas menunjukkan hasil sy memakai PPE selama 3 jam walaupun cuaca hari ni most of the time hujan. Bayangkan kalau cuaca kat luar hujan tapi sy berpeluh lencun cenggini, macam mana kalau cuaca terik kat luar? Selalunya sebelum sy pakai PPE akan sy habiskan seliter air kosong tapi esok start puasa dah. Moga diberi kekuatan yg sama esok InsyaAllah. Dalam kesempatan ini ingin sy ucapkan Salam Ramadhan kepada semua umat Islam. Selamat berpuasa peeps!” kongsinya panjang lebar.

View this post on Instagram

Topik : Hari Ketiga, Penat Sedikit Terasa Kepada yg tertanya apa skop pekerjaan sy sepanjang sukarelawan ni meh sy cerita. Sy ditempatkan di Pasar Borong Kuala Lumpur kerana baru-baru ni @kementeriankesihatanmalaysia berjaya mengesan satu kluster dari sini. Kluster Pasar Borong namanya. Kalian tahu tak dengan kisah di Singapura yg mana mereka mencatatkan 1,111 kes positif dalam sehari hanya daripada pekerja asing? Well inilah yg kami cuba tangani di Pasar Borong KL ni. Seperti yg kita ketahui pekerja asing ni duduk bukan seorang tapi mahu dekat 20-30 orang dalam satu rumah. Bayangkan kalau sorang positif ape akan terjadi kepada 19-29 orang yg lain ni? Maka here we are doing mass sampling tak kisah samaada mereka ni bersimptom atau tidak. “Seronok la foreigners dapat layanan Dr Say”. Well if u consider Rohingya refugees seronok taktau la sebab susah jugak nak berkomunikasi tp pekerja asing ni terbaik! Walaupun ada sedikit masalah komunikasi tapi mereka sangat patuh kepada arahan. Tak kisah berdiri lama untuk beratur, tidak merungut, kerjasama elok, senang kata nak amik sampel tekak 800 orang Rohingya dalam tempoh 6 jam tersangat mudah! Inilah skop pekerjaan sy, kalau tak calit tekak untuk ambil sampel, sy akan tolong untuk seal & pack sampel yg telah diambil tadi untuk diproses. Nak calit tekak tu serius mudah tutup mata pun boleh cuma yg teramat berat ialah pemakaian PPE tu. Still tak dapat rasa macam mana panasnya dalam PPE tu? Gambar di atas menunjukkan hasil sy memakai PPE selama 3 jam walaupun cuaca hari ni most of the time hujan. Bayangkan kalau cuaca kat luar hujan tapi sy berpeluh lencun cenggini, macam mana kalau cuaca terik kat luar? Selalunya sebelum sy pakai PPE akan sy habiskan seliter air kosong tapi esok start puasa dah. Moga diberi kekuatan yg sama esok InsyaAllah. Dalam kesempatan ini ingin sy ucapkan Salam Ramadhan kepada semua umat Islam. Selamat berpuasa peeps!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Foto : Instagram Dr Say