Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’

Pengarah Unit Kandungan Awesome TV, Datin Ezzan Zalilah Zulfadzli menjelaskan pelawak yang berperanan sebagai ‘Manager’ yang ditugaskan memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada peserta program nyanyian, Mic On Musim 2 (Mic On 2).

Menurut Ezzan, meski menyedari bidang nyanyian bukanlah kekuatan mereka, namun ‘manager’ yang diwakili Fad Bocey, Ajak Shiro dan Ropie mempunyai peranan penting dalam memastikan setiap peserta tampil yakin pada setiap persembahan.

“Pihak kami sedar bahawa bidang nyanyian bukanlah kekuatan pelawak, tapi kami ingin mereka membantu peserta-peserta ini daripada segi keyakinan semasa membuat persembahan.

“Kalau kita lihat kerjaya pelawak ini bukan satu bidang yang mudah sebaliknya mereka perlu memastikan penonton terhibur dengan lawak mereka selain perlu kekal yakin ketika beraksi di atas pentas,” katanya.

Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’

Tambahnya lagi, selain bantuan diberikan pelawak yang bertanggungjawab mengajar peserta, program Mic On turut menyediakan kelas vokal yang dikendalikan Cikgu Sarah.

“Setiap peserta Mic On akan menghadiri kelas vokal yang diketuai Cikgu Sarah. Jadi, mereka ada banyak masa untuk berlatih dan menimba ilmu nyanyian.

IKLAN

“Pengarah Muzik Mic On juga bukan calang-calang orang kerana kami bawakan Datuk Acis. Jadi sedikit sebanyak peserta dapat belajar sesuatu ketika sesi latihan dan konsert berlangsung.

“Begitu juga dengan juri tetap yang terdiri daripada individu berpengalaman luas dalam bidang muzik iaitu Datuk Awie, Datuk Hattan dan Mas Idayu,” katanya.

Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’ Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’

Program Mic On 2 adalah program realiti berkonsepkan pertandingan pencarian bakat yang menggabungkan elemen nyanyian dan komedi.

Seramai 15 peserta berjaya diserap masuk untuk bersaing di konsert mingguan Mic On musim kedua bagi merebut gelaran juara.

Mereka dibahagikan kepada tiga kumpulan yang diterajui Fad, Ropie dan Ajak yang menggalas tanggungjawab selaku ‘Manager’ untuk memberi tunjuk ajar dan bimbingan kepada peserta.

Terdahulu, minggu kelima saingan meyaksikan dua peserta yang diumumkan tersingkir, selepas Manager Fad Bocey dan Ropie mengeluarkan dua nama iaitu Danny Dan Shiqin. 

Setiap minggu peserta akan diberikan tugasan mengikut tema yang ditetapkan. Penjurian adalah 100% oleh barisan juri tetap yang telah dilantik berdasarkan tiga kriteria pemarkahan utama iaitu daripada segi vokal (40%), kreativiti (30%) dan persembahan (30%).

Penjurian juga terbahagi kepada dua bahagian.

IKLAN

Bahagian pertama adalah penjurian secara individu, manakala penjurian bahagian kedua pula adalah secara berkumpulan.

Markah individu tertinggi dan terendah yang diterima oleh setiap peserta akan ditambah dan diambil sebagai markah keseluruhan terakhir untuk setiap kumpulan.

Kumpulan yang menerima markah akhir terendah perlu menyingkirkan ahli peserta kumpulan mereka pada minggu berkenaan.

Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’ Danny & Syiqin Tersingkir Di Minggu Kelima, Produksi Mic On 2 Program Ulas Soal Pelawak Jadi ‘Manager’

Mic On 2 yang bersiaran setiap Jumaat jam 9.00 malam di Awesome TV ( Astro 123) dan MyTV (112) dihoskan oleh Azwan Ali dan Issey Fazlisham.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.