“Cuma Allah Hantar Orang-Orang Yang Hebat,” – Shuib Praktik Baca Surah al-Waqiah, Bersedekah

“Anugerah kedua tahun ini berkaitan dengan bisnes, Alhamdulillah.” Itu kata pelawak terkenal, Shuib Sepahtu apabila dianugerahkan Prestigious Leader In Retail Chain & Lifestyle Industry menerusi perniagaan madu, Bee Factory yang diusahakan kira-kira tujuh tahun lalu.

Majlis penyampaian anugerah berkenaan telah pun disampai pada majlis Malaysia Prestigious Industry Award 2019 (MPIA) yang berlangsung di sebuah hotel di Putrajaya, pada Jumaat.

“Perasaan itu rasa lain dari lain, kerana dalam perniagaan ia lebih kepada satu usaha yang kita bina, lakukan sendiri bukan berdasarkan kepada undian atau sebagainya. Bila dapat pengiktirafan itu rasa ‘best’.

“Pada saya juga, apa yang diraih ini adalah satu permulaan yang baik untuk lebihkan usaha memandangkan sebelum ini ada juga percubaan saya untuk berbisnes tidak berapa menjadi.

“Bila ia berlaku pastinya kita akan rasa hampir putus asa,” katanya yang tidak menafikan sokongan dari isteri menjadi salah satu resipi kejayaannya selama ini.

IKLAN

Selain Shuib, beberapa selebriti lain seperti Datuk Ramli MS, Datuk Yusof Haslam, Datuk Hans Isaac, Datuk Alha Alfa, Erra Fazira dan Zara Zya turut menerima anugerah masing-masing menerusi kategori berbeza.

Pada masa sama, suami kepada penyanyi Siti Sarah Raissuddin ini juga turut mengamalkan bacaan surah al-Waqiah serta memperbanyakkan amalan bersedekah dalam kehidupan sehari-hari.

Jelasnya kepada MH, rutin tersebut telah dipraktikkan tahun ini, khusus untuk sama-sama berkongsi rezeki kurniaan Allah SWT.

“Ia salah-satunya, baru tahun ini kami praktikkan. Awal pagi dan malam mendengar surah tersebut. Sebab saya percaya, kita bukanlah orang yang hebat, akan tetapi Allah hantarkan orang lain yang lebih hebat itu kepada kita.

IKLAN

“Sebelum ini, kita ingat sudah boleh buat semua benda, tapi ada suatu masa kita rasa putus asa… tak boleh pergi. Cuma bila Allah hantar orang-orang yang hebat pada kita, ia naikkan semangat,” katanya.

Ditanya apakah pesanan buat individu yang baru sahaja ingin memulakan perniagaan, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad menyifatkan pengalaman adalah ‘kata kunci’ yang paling tak ternilai.

“Jangan putus asa sebab bagi saya dalam berbisnes kita akan harungi pelbagai perkara, jatuh dan bangun.

“Apa yang dilalui itu adalah pengalaman dan itulah yang paling mahal sebenarnya,” ujar Shuib.

Dalam perkembangan lain, bintang berusia 35 tahun ini juga bakal kembali dalam Sepahtu Reunion musim terbaru yang bakal bersiaran awal tahun depan.