“Gemuruh… Takut… Happy.” Itu kata pertama yang diungkap pelakon, Lisdawati apabila diberi amanah mendukung watak sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar menerusi filem biopik, Mahathir: The Journey.

Katanya kepada MH, dia beranikan diri untuk sahut cabaran hadiri uji bakat dan gembira apabila berjaya mendapatkan watak berkenaan.

“Saya dapat tawaran tersebut bulan lalu dan awalnya, mereka panggil untuk uji bakat pencarian pelakon dan saya beranikan diri untuk hadir. Saya buatlah persediaan, pakai baju dan tudung yang sama sepertinya.

“Sebelum ini, memang sudah ada cakap-cakap malah sudah ada orang yang panggil pun saya dengan nama beliau. Okaylah… ada iras kot. Untuk itu saya ambil cabaran cuba hadiri uji bakat.

“Bila diuji bakat tu, masa lafaz dialog dan hafal skrip mereka kata okay dah confirmed dah,” seloroh Lisda.

Lis, 40, bagaimanapun turut akui belum pernah bertemu secara empat mata dengan ahli politik terbabit.

“Tapi saya tak pernah jumpa dengannya secara empat mata. Cuma bila tengok dari gambar, saya rasa dia macam saya. Pada awalnya, saya tak terfikir pun wajah kami seiras.

“Pernah saya pegang karektor sebagai nenek, saya pakai tudung lalu lipatkan tudung ada pula yang panggil saya Wan Azizah. Apa pun saya berterima kasih kepada pihak produksi atas kepercayaan,” katanya lagi.

IKLAN

Risau untuk jayakan watak tokoh yang masih lagi aktif dalam bidang politik, isteri kepada pelakon Fauzi Nawawi ini tidak menafikan pasti akan ada yang membandingkan.

“Bukan senang kita nak pegang watak insan yang masih lagi hidup, pasti akan ada yang membandingkan.

“Cuma alhamdulillah babak saya tidaklah banyak, hanya ada satu sahaja babak penting di mana saya perlu memujuk Tun.

“Saya ada masa kira-kira sebulan untuk kaji watak, tengok tengok caranya bercakap dan sebagainya,” jelasnya lagi.

‘Mahathir, The Journey’ yang menelan bajet sebanyak RM6 juta turut dibarisi pelakon Azhar Amir yang mendukung watak sebagai Tun Dr Mahathir Mohamad, Fauziah Latiff (Tun Dr Siti Hasmah), Hilal Azman (Datuk Seri Anwar Ibrahim), Dian P Ramlee (Datuk Seri Wan Azizah) dan Dazrin (Syed Saddiq).

IKLAN

Sementara penyanyi hebat, Ning Baizura pula diberi kepercayaan memainkan watak sebagai Datin Paduka Marina Mahathir, Afieq Hussain (Datuk Seri Mukhriz Mahathir), Harminder Singh (Gobind Singh Deo) dan ramai lagi.

“Bila Uji Bakat, Masa Lafaz Dialog Mereka Kata Okay Dah Confirmed…,” – Lisdawati ‘Jadi’ Nurul Izzah, Ramai Kata Seiras!

Mahathir: The Journey akan diarahkan pengasas filem, Profesor Mohamad Hatta Azad Khan dan Chan Wai Cheong, dengan penerbit filem, pelakon dan penyanyi veteran Dr. Lawrence Poh sebagai penerbit eksekutifnya.

Yusof Kelana pula dipilih sebagai pengarah kreatif dan filem ini dibentangkan oleh Reliance Media Group berdasarkan tetapan faktual, merangkumi perjalanan 16 tahun Tun M, dari masa persaraannya selepas berkhidmat selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri.

Seterusnya, negarawan itu kembali memimpin negara kita sebagai Perdana Menteri sekali lagi, dari tahun 2018, pada usia 93 tahun.

IKLAN

Ikuti temu bualnya secara penuh di sini;

Sementara itu di ruangan komen rata-rata menyatakan wajah keduanya memang seiras dan pemilihan Lis sebagai Nurul Izzah merupakan satu pilihan tepat.

“Bila Uji Bakat, Masa Lafaz Dialog Mereka Kata Okay Dah Confirmed…,” – Lisdawati ‘Jadi’ Nurul Izzah, Ramai Kata Seiras!

“Bila Uji Bakat, Masa Lafaz Dialog Mereka Kata Okay Dah Confirmed…,” – Lisdawati ‘Jadi’ Nurul Izzah, Ramai Kata Seiras!

“Bila Uji Bakat, Masa Lafaz Dialog Mereka Kata Okay Dah Confirmed…,” – Lisdawati ‘Jadi’ Nurul Izzah, Ramai Kata Seiras!

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI