Mereka yang mengikuti filem Transformer tentu mengingati karakter salah satu autobot berwarna kuning atau dikenali sebagai Bumblebee.

Kalau dalam filem asal, Bumblebee merupakan robot pertama yang berhubung dengan manusia sebelum ketuanya, Optimus Prime muncul di muka bumi.

Kini dalam satu filem ‘spin-off’ yang fokus pada watak Bumblebee, penonton akan dapat kenali lebih rapat dengan karakter Bumblebee.

Filem ini berlatarkan tahun 1987, Charlie, seorang gadis berusia 18 tahun, terjumpa Bumblebee yang rosak tersorok di kedai potong di pantai California. Dia kemudian menyedari bahawa kereta itu bukan Volkswagen Beetle biasa.

Apa-apapun, MH ingin kongsikan beberapa fakta menarik mengenai Bumblebee yang boleh didapati di dalam filem ini.

1. Diarahkan oleh Travis Knight.

Dia dikenali sebagai anak kepada pengasas Nike iaitu Phil Knight. Dalam pada itu, filem debut arahannya, Kubo And The Two Strings membolehkan dia memenangi dua anugerah Academi dan Bafta untuk kategori animasi.

Ini merupakan arahan pertamanya dalam filem ‘live-action’.

IKLAN

2. Latar Belakang Filem Pada Tahun 80-an

Bakal Ada Sequel Bumblebee? Ini 5 Info Mengenai ‘Autobot Askar Comel Tapi Perkasa’ Tanpa Suara!

Selalunya kalau dalam filem Transformer sebelum ini menyaksikan latar belakang filem adalah pada masa itu.

Tapi, buat pertama kalinya, filem ini membawa penonton pulang pada tahun 80-an. Tentunya ia agak mengamit nostalgia lama.

IKLAN

3. Persoalan Mana Hilangnya Suara Bumblebee Terjawab

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa Bumblebee atau nama timangannya, Bee hilang keupayaan untuk berkata-kata malah ia adalah kesan kekal.

Ia disebabkan oleh Megatron yang merosakkan kotak suaranya.

4. Disebalik Robot Yang Ganas, Bumblebee Umpama Kanak-Kanak

IKLAN

Bakal Ada Sequel Bumblebee? Ini 5 Info Mengenai ‘Autobot Askar Comel Tapi Perkasa’ Tanpa Suara!

Waktu ini, penonton dapat melihat sikap Bee yang seumpama kanak-kanak kecil apabila dia berinteraksi dengan Charlie Watson dan juga bagaimana kasih-sayang yang wujud antara kedua-dua karakter ini.

5. Pertama Kali Gandingan John Cena dan Hailee Steinfeld

Bakal Ada Sequel Bumblebee? Ini 5 Info Mengenai ‘Autobot Askar Comel Tapi Perkasa’ Tanpa Suara!

Kalau tengok teraju utamanya iaitu ahli gusti, John Cena dan juga penyanyi dan pelakon, Hailee Steinfeld pun dah tahu ia akan jadi filem yang vass gitu.

Malah, pengkritik filem juga turut memuji lakonan kedua-dua mereka. Aktor lain yang turut ada dalam filem ini adalah Jorge Lendeborg Jr. dan Jason Drucker

Sumber: Cinemaworld

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI