Pelakon Wan Sharmila atau nama sebenarnya Wan Sharmila Wan Mohamed menjelaskan, dia sudah lama menyimpan hasrat menutup aurat dan nekad melakukan perubahan itu bersempena dengan ulang tahun kelahirannya ke-38 pada 12 Oktober lalu.

Memetik mStar, bintangi ini sebenarnya agak ‘takut’ untuk berkata ‘ya’ andai ada yang bertanya mengenai penampilan terkininya itu.

“Sebenarnya kalau ada sesiapa yang tanya tentang berhijab, saya takut nak cakap ‘ya’ tu. Selalunya saya akan minta mereka doakan sahaja… tapi apa yang saya sedang buat sekarang ni adalah saya cuba untuk ke arah itu.

“Apa yang peminat lihat di Instagram itu sebenarnya ya, saya dah mula pakai tudung sejak tiga hari lalu. Tapi sepanjang tempoh itu saya tak post gambar walaupun tengah bercuti di Osaka ketika ini sebab sangat takut malah tiada siapa pun yang tahu mengenainya. Tiga hari saya ‘peram’ gambar dan tak post.

“Saya rasa sedih dan terharu sebab niat saya untuk berhijab ini sebenarnya sudah lama tapi nak mulakan itu memang takut. Jadi masa saya betul-betul nekad nak buat tu, saya lakukan ia masa hari jadi saya,” katanya seperti yang dipetik.

IKLAN

Pada masa sama, Wan Sharmila turut mengakui penampilannya yang mengenakan hijab menerusi beberapa buah drama yang dilakonkan sebelum ini adalah permintaan peribadi dia sendiri selain memilih persalinan bersesuaian.

“Saya mula pakai masa saya dekat Osaka kerana saya fikir mungkin masa balik ke Malaysia nanti saya tak rasa kekok. Tak dinafikan kalau kawan video call sekarang ni pun saya jadi segan… rasa sangat lain.

IKLAN

“Dalam lakonan-lakonan sebelum ini yang saya pakai tudung pun saya yang minta sebab saya suka dan sebenarnya nak belajar… sekarang ini juga pun saya dah mula memilih pakaian yang bersesuaian,” jelas Wan Sharmila.

Sementara itu, pelakon ini tidak rasa takut andai tawaran lakonan berkurangan memandangkan dirinya percaya rezeki pasti akan lebih luas selepas ini.

“Pada pendapat saya, pakai tudung sebenarnya job lebih luas tetapi dugaan akan lebih banyak… Ini bukan perkara main-main, saya buat kerana ia tanggungjawab, bukan kerana fesyen.

IKLAN

“Saya juga nak ucapkan terima kasih buat mereka yang DM, mesej dan doakan saya… malah ada kawan-kawan rapat yang menangis, mereka buat saya betul-betul terharu.

“Cuma saya harap tiada siapa yang judge mengenai penampilan saya selepas ini. Takut pula ada yang cakap tudung tak cukup labuh atau apa… saya cuma harapkan sokongan mereka,” pinta Wan Sharmila.

Terdahulu beberapa entri foto dan video yang dikongsikannya menerusi Instagram yang menutup aurat mendapat perhatian dan para peminat turut mendoakan agar pelakon ini terus istiqamah.

Sumber/Foto: mStar/Instagram Wan Sharmila

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI