“Anak Kita Pun Dipegangnya,”- Turut Bercuti Di Langkawi, Lufya Omar Kecewa Ramai Tak Patuh SOP

Penyanyi dan pelakon, Lufya Omar mengakui berasa sangat bimbang melihat keadaan wabak Covid-19 terutamanya bagi mereka yang bercuti di Pulau Langkawi baru-baru ini.

Jelas Lufya yang turut berada di pulau berkenaan bersama anaknya pada tempoh tersebut, dia akan segera menjalani ujian saringan Covid-19 sebagai langkah berjaga-jaga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lufya (@lufyalaana)

“Nak bercakap sikit pasal ramai orang dijangkiti Covid-19 selepas pulang dari Langkawi baru-baru ni. Tak dinafikan memang menggelabah sikit la bila dengar berita ini. Ramai dah pi swab test lepas balik Langkawi.

“Rasanya kena buat jugak ni. Tolong suggest mana klinik yang berpatutan untuk kami buat swab test ini ya?,” tulisnya,” tulisnya.

IKLAN

Katanya lagi, dia kecewa melihat tingkah laku segelintir pihak yang tidak mengambil peduli mengenai prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan bagi memutuskan rantaian wabak tersebut.

“Dah setahun kita terperuk kat rumah dengn pelbagai cabaran dalam hidup setahun sekali ni nak jugak la bawak anak jalan holiday happy-happy dan lapangkan fikiran. Masalah utamanya orang kita ni SOP tak jaga. Anak kita pun dipegangnya.

“Teringin jugak nak gi Pantai Cenang tapi bila tengok video ramai orang yang upload ketika itu, ramainya pengunjung datang ke Pantai Cenang dengan tak pkai mask dan bersentuhan, kami batalkan hasrat nak kesana dan mengambil keputusan untuk ke private island(so tak ramai orang kat sana) pantai pun tak ramai orang,” kongsinya.

Menerusi perkongsian di Instagram, bekas peserta Akademi Fantasia musim ke-6 ini turut menyeru kepada orang ramai agar lebih berhati-hati lagi selepas ini terutamanya saat kehadiran gelombang baru yang dikatakan bakal tiba tidak lama lagi.

“Walaupun kos jadi tinggi tapi untuk keselamatan kami sanggup. Permasalahannya di sini kes mendadak naik ni sebab orang ramai dah lega and take things for granted sebab vaksin bakal ada.

IKLAN

“Kalau ada pun frontliner yang akan dapat vaksin ni dulu. Kita belum tau keberkesanannya lagi.

“So korang sayangilah nyawa masing-masing apalagi yang ada berhubung dengan anak kecil dan orang tua. Jaga jarak dan pakai mask.

“Ambil supplement vit c without failed to boost ur immune system. Kita jaga kita bukan kita pentingkan diri kita ya darls. Satu lagi Nabi pesan : ‘Pada habbatussauda itu ada penawar bagi segala penyakit kecuali mati’,” akhirinya.

Sumber: Instagram Lufya Omar