Kredit foto: Instagram Betty White

Pelakon terkenal melalui siri drama The Golden Girls, Betty White telah menghembuskan nafas terakhirnya pada Jumaat, 31 Disember 2021. Dia meninggal dunia dengan aman dalam tidur di rumahnya dan kematiannya itu disahkan sendiri oleh ejen dan teman baiknya, Jeff Witjas.

“Betty hampir berusia 100 tahun, saya fikir dia akan hidup selama-lamanya. Saya tidak fikir Betty pernah takut akan kematian kerana dia sentiasa mahu bersama mendiang suami tercinta, Allen Ludden. Dia percaya dia akan bersamanya semula,” ujar Jeff kepada People.

Aktres Veteran Hollywood, Betty White Meninggal Dunia Pada Usia 99 Tahun
Kredit foto: Instagram Betty White

Dilahirkan pada 17 Januari 1922, di Oak Park, Illinois, peminik nama penuh Betty Marion White ini merupakan anak tunggal. Bapanya Horace White merupakan seorang jurujual dan jurutera elektrik manakala ibunya Tess Curtis White pula merupakan suri rumahtangga.

Aktres Veteran Hollywood, Betty White Meninggal Dunia Pada Usia 99 Tahun
Kredit foto: Instagram Betty White

Dia dan kedua ibu bapanya berpindah dari Illinois ke Los Angeles ketika zaman kemelesetan ekonomi. Minatnya pada dunia seni menjadikan mendiang Betty antara aktres paling lama berada dalam industri hiburan. Umur bukan penghalang baginya.

IKLAN
Aktres Veteran Hollywood, Betty White Meninggal Dunia Pada Usia 99 Tahun
Betty merupakan seorang pencinta haiwan. Kredit foto: Instagram Betty White

Aktres terkenal Hollywood ini melihat bagaimana perubahan dunia televisyen dan perfileman berlaku di depan matanya. Digelar ‘First Lady of Television’, dia yang memulakan kerjayanya pada tahun 1939 ketika berusia 17 tahun, merupakan antara bakat pertama yang muncul di televisyen ‘eksperimental’ sebelum ia menjadi medium hiburan yang popular.

Jika dia masih hidup, mendiang Betty akan menyambut ulang tahun ke-100 pada 17 Januari ini. Untuk pengetahuan pembaca, sebuah filem doku ‘Betty White: 100 Years Young’ sebenarnya telah dihasilkan sempena ulang tahunnya. Filem ini akan tetap ditayang sebagai memperingatinya sebagai anak seni yang berdedikasi.

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan

IKLAN

 

IKLAN

 

 

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI