Kontroversi membuli yang didakwa oleh keluarga Hyunjoo yang merupakan bekas ahli kumpulan ini benar-benar memberi kesan buruk terhadap ahli yang lain.

Apa yang menjadi tanda tanya, Hyunjoo meninggalkan kumpulan ini pada Oktober 2016 dan kenyataan yang didakwa oleh keluarganya bahawa dia dibuli dan hampir membunuh diri hanya dikeluarkan lima tahun kemudian.

APRIL Rasmi Bubar Selepas Kontroversi Buli Mencalar Imej Kumpulan

Sejak pertuduhan itu dilakukan secara dalam talian pada 28 Februari 2021, walaupun dinafikan oleh ahli kumpulan yang lain, imej mereka tercalar dan menjejaskan kredibiliti masing-masing. Kesannya, kontrak ahli kumpulan sebagai duta produk dan juga pelakon dibatalkan menyebabkan kerugian yang sangat banyak.

APRIL Rasmi Bubar Selepas Kontroversi Buli Mencalar Imej Kumpulan
Hyunjoo, bekas ahli kumpulan April

Akhirnya pada 28 Januari 2022, DSP Media yang merupakan syarikat naungan kepada kumpulan April telah mengeluarkan satu kenyataan media mengenai pembubaran kumpulan tersebut.

IKLAN

“Helo, ini DSP Media. Kami ingin memberitahu anda tentang pembubaran April. Selepas perbincangan yang panjang dengan setiap ahli April, agensi telah membuat keputusan untuk membubarkan pasukan supaya ahli boleh bergerak mengikut laluan masing-masing mulai sekarang.

“Kami meminta anda sokongan dan perhatian yang banyak terhadap 6 ahli yang kini akan memulakan haluan mereka sendiri, bukan sebagai ahli April.

“Tambahan pula, kami ingin meluangkan masa ini untuk mengucapkan terima kasih yang tulus kepada peminat yang menceriakan gadis-gadis April sejak 6 tahun yang lalu,” ujar kenyataan media tersebut.

IKLAN

BACA JUGA: Luna Maya Lakukan ‘Pembekuan Telur’ Sebagai Persiapan Masa Hadapan Untuk Mendapatkan Anak

APRIL Rasmi Bubar Selepas Kontroversi Buli Mencalar Imej Kumpulan

IKLAN

Kumpulan yang terdiri dari enam orang gadis cantik, Jinsol, Naeun, Yena, Chaewon, Chaekyung dan Rachel ini telah mengecap pelbagai kesuksesan dalam perjalanan karier mereka. Antaranya, kumpulan ini telah dinobatkan sebagai Girl Group Rookie of The Year di Anugerah Seni Hiburan Korea yang ke-22.

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan

Sumber: Allkpop

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI