Hari ini sudah memasuki hari keenam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pihak kerajaan bagi mencegah penularan wabak koronavirus (Covid-19). 

Ia sekali gus, meminta orang ramai untuk terus berada di rumah masing-masing  agar tidak bergerak ke merata-rata tempat kecuali bagi membeli keperluan asas.

Dalam pada itu, Pencetus Ummah (PU) Amin menyifatkan bahawa wabak ini mempunyai hikmah disebaliknya kerana dapat meluangkan masa bersama keluarga tercinta di kediaman masing-masing. 

“Walaupun banyak kerja dan hidup kita tertangguh , tergendala , tapi kita masih diberikan nikmat ada keluarga yang tersayang.

IKLAN

“Penuhkan masa dan ruang yang Allah bagi untuk menghargai ahli keluarga kita. Moment indah macam ni tak selalu hadir dalam hidup kita.

“Pada yang kehilangan ahli keluarga , semoga Allah memuliakan kalian . Bagi yang masih ada hidup kan kasih sayang bersama . Solat jemaah bersama , makan dan bermain bersama . Mana tahu dengan nikmat kasih sayang ini Allah angkat musibah yang sedang berlaku.

IKLAN

“Ya Allah ampunkan segala kesilapan dan kelekaan juga kelalaian kami selama ini,” tulisnya.

IKLAN

Setakat ini negara merekodkan 212 kes baru menjadikan keseluruhan 1,518 kes setakat hari ini.

Pelaporan terbaru itu menjadikan jumlah kumulatif kes kematian Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 14 kes sehingga kini.

 Foto : Instagram PU Amin