“Tak Kira Banyak Atau Sikit Yang Kita Ada, Kalau…,” – Sup Tumpah? Refleksi Diri & Bersyukur, Faralyna Idris Kongsi Cerita

Hanya sekadar foto sup tumpah yang dikongsikan menerusi laman Instagramnya, namun melalui kejadian itu dia cuba untuk refleksi diri.

Mencari erti antara mensyukuri nikmat Allah atau sekadar satu kemalangan biasa.

Jelasnya, cabaran  #14daysgratitudejournal mengajar dirinya untuk melihat kehidupan daripada satu perspektif yang berbeza.

“Mengapa ujian berlaku dan bagaimana menerimanya sebagai satu hikmah dalam kehidupan.

“Sup yang tumpah, bermakna kekurangan menu untuk dihidangkan. Namun jelasnya, baki sup yang tertinggal iaitu satu mangkuk dapat dimanfaatkan mereka sekeluarga dan dinikmati dengan penuh kesyukuran.

“Walau sedikit atau banyak, namun kadang kala kita tidak sedar sebenarnya Allah telah kurniakan lebih daripada apa yang kita impikan.

“Ada apa dgn gambar sup ni?

“Here is my posting for DAY 2 of the #14daysgratitudejournal challenge.

“Following the guideline the host gave, i should share about what i am grateful or TODAY ( in my case, sbb dah terlajak satu hari. So cerita pasal smlm lah tau. Because i dont wanna feel left out liddat)

“So, what happened? Bonda tak sengaja tertumpahkan banyak sgt sup, tinggal tak sampai separuh mangkuk pon. And kene share 3 org. Normally kalau makan nasi ada sup, mmg sup kene banyak sbb always rasa nanti tak cukup.

“But since smlm tinggal byk tu je, kita makan juga sorang sikit tanpa Bonda rasa nak ckp apa-apa ( biasalah, kadang tu ku bebel juga walaupun sebenarnye salah sendiri. BAD – jgn ikut. ) & Ya Allah cukup je sebenarnya banyak tu pon utk kitorg bertiga anak-beranak. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

“What im trying to say here is, we always feel that we have to have so many of every-single-thing, to be happy and to be grateful.

IKLAN

“Walhal, tak kira banyak atau sikit yang kita ada, kalau kita bersyukur, kita dah dapat lebih dari yang kita rasa cukup,” kongsinya.

Malah jelas pelakon ini lagi, berhenti membandingkan kehidupan kita dengan orang lain. Walau apa pun yang diperolehi, rasa syukur akan mencukupkan segalanya.

“Stop comparing yourself with other people’s life. Apa yang dia ada, kita takda. Apa yang dia dpt, kita tak dpt. Walau kita rasa kita kecil, kita ada kekurangan, tapi dgn rasa penuh syukur tu, kita akan rasa kita cukup. Complete.

“Benda kecil je sebenarnya kan? Tapi tula, benda kecil macam ni yang kita selalu terlepas pandang nak buat.

“Bukan tak pernah dgr, byk kali je org sekeliling cakap kan? Tapi kita je saja saja buat lupa.

“Sama-sama kita, sentiasa rasa bersyukur.

——————————————————————— DAY 1 – Yesterday.

DAY 2 – Today.

DAY 3 – Yourself.

DAY 4 – Your Life Challenges/Scars.

DAY 5 – Your Choice.

DAY 6 – Your Achievement.

DAY 7 – Your Family.

DAY 8 – 3 Impactful Women In Your Life.

IKLAN

DAY 9 – Your Friends.

DAY 10 – Your Choice.

DAY 11 – Your Career/Colleagues.

DAY 12 – Your Hobby.

DAY 13 – Your Mentor/Idol/Inspiration.

DAY 14 – Your Faith.

#14daysgratitudejournal #gratitudechallenge #igchallenge,” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Ada apa dgn gambar sup ni? Here is my posting for DAY 2 of the #14daysgratitudejournal challenge. Following the guideline the host gave, i should share about what i am grateful or TODAY ( in my case, sbb dah terlajak satu hari. So cerita pasal smlm lah tau. Because i dont wanna feel left out liddat 🤪 ) So, what happened? Bonda tak sengaja tertumpahkan banyak sgt sup, tinggal tak sampai separuh mangkuk pon. And kene share 3 org. Normally kalau makan nasi ada sup, mmg sup kene banyak sbb always rasa nanti tak cukup. But since smlm tinggal byk tu je, kita makan juga sorang sikit tanpa Bonda rasa nak ckp apa-apa ( biasalah, kadang tu ku bebel juga walaupun sebenarnye salah sendiri. BAD – jgn ikut. ) & Ya Allah cukup je sebenarnya banyak tu pon utk kitorg bertiga anak-beranak. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. What im trying to say here is, we always feel that we have to have so many of every-single-thing, to be happy and to be grateful. Walhal, tak kira banyak atau sikit yang kita ada, kalau kita bersyukur, kita dah dapat lebih dari yang kita rasa cukup. Stop comparing yourself with other people’s life. Apa yang dia ada, kita takda. Apa yang dia dpt, kita tak dpt. Walau kita rasa kita kecil, kita ada kekurangan, tapi dgn rasa penuh syukur tu, kita akan rasa kita cukup. Complete. Benda kecil je sebenarnya kan? Tapi tula, benda kecil macam ni yang kita selalu terlepas pandang nak buat. Bukan tak pernah dgr, byk kali je org sekeliling cakap kan? Tapi kita je saja saja buat lupa. Sama-sama kita, sentiasa rasa bersyukur. ——————————————————————— DAY 1 – Yesterday 🕊. DAY 2 – Today 🤲🏻 . DAY 3 – Yourself. DAY 4 – Your Life Challenges/Scars. DAY 5 – Your Choice. DAY 6 – Your Achievement. DAY 7 – Your Family. DAY 8 – 3 Impactful Women In Your Life. DAY 9 – Your Friends. DAY 10 – Your Choice. DAY 11 – Your Career/Colleagues. DAY 12 – Your Hobby. DAY 13 – Your Mentor/Idol/Inspiration. DAY 14 – Your Faith. #14daysgratitudejournal #gratitudechallenge #igchallenge

A post shared by Faralyna Idris (@faralynaidris) on

Satu perkongsian yang cukup memberi inspirasi. Rasa bersyukur memberi nikmat kehidupan yang paling puas.

Foto : Instagram Faralyna Idris