Sememangnya kota metropolitan Jakarta terkenal dengan kesesakan lal lintas yang teruk. Kejadian tular ini berlaku pada bulan Ramadan yang lalu ketika kesesakan lalu lintas akibat orang ramai bersesak ingin pulang berbuka puasa.

Tindakan seorang pembonceng wanita yang membaca al-Quran menarik perhatian orang ramai, bahkan menjadi tular di media sosial.

Viral Pembonceng Motor Baca al-Quran Di Jalan Raya

Foto berkenaan diambil dan dimuat naik oleh seorang individu ke dalam Instagram dengan kapsyen,

“Jadi ceritanya barusan lewat Pondok Indah. Harusnya yang bawa motor itu ibu itu dan yang jadi penumpang bapak itu. Mungkin karena simpati, jadi bapak itu yang bawa motor dan ibu ojeknya jadi penumpang. Sepanjang jalan dari Poins Square ke Gandaria City saya lihat ibu itu terus saja baca Quran. MasyaAllah masih ada orang2 seperti mereka. Hebat.”

Rata-rata netizen melahirkan rasa kagum melihat kesungguhan wanita itu mencari rezeki, namun tidak lupa untuk beribadah. Malah ada yang bukan beragama Islam turut kagum dengan wanita tersebut.

IKLAN

Viral Pembonceng Motor Baca al-Quran Di Jalan Raya

Viral Pembonceng Motor Baca al-Quran Di Jalan Raya

IKLAN

Dikhabarkan, wanita di dalam foto itu dikatakan seorang penunggang Grab Motosikal dan telah mengambil seorang penumpang di Pondok Indah di Jakarta.

Namun, simpati dengan wanita berkenaan, penumpang berkenaan telah menunggang motosikal tersebut dan wanita yang berkerja sebagai penunggang Grab itu diminta membonceng.

IKLAN

Wanita berkenaan itu pula mengambil kesempatan kesesakan di jalan raya dengan membaca al-Quran lantas diberi pujian oleh para netizen.

Dalam keadaan lalu lintas yang sesak itu tiada apa yang dapat menghalang wanita berkenaan membaca al-Quran.

Tindakan wanita itu sekaligus melahirkan keinsafan oleh kerana sesibuk mana pun pekerjaan seseorang itu, ianya tidak harus dijadikan alasan beribadah dan mencari pahala teutamanya di bulan Ramadan, bulan yang mulia.

Sumber : Instagram dramaojol.id

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI