Kisah kunjungan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad (Tun M) baru-baru ini ke kilang yang diusahakan Ir Mohd Zain Harun dan keluarganya di Klang, Selangor mencuri perhatian ramai seterusnya mencetuskan tular baru-baru ini.

Tun M antara lain memuji usaha dan kesungguhan pemilik empayar perniagaan berkenaan hinggakan perkongsiannya itu dikongsi ramai serta diungkap semula.

Malah, beliau begitu kagum dengan inisiatif dan gerak kerja dilakukan operasi kilang yang berjalan sejak 2010 itu hingga tidak sedar hampir tiga jam masa berlalu saat kunjungan dilakukan.

Untuk rekod, PS Poly Pack Sdn Bhd menjadi syarikat yang berada di belakang tabir mengubah landskap pek pembungkusan cecair dari botol kepada pek pembungkusan fleksibel, atau lebih dikenali dulu dengan pek isian semula atau ‘refill’.

“Kilang ini mengeluarkan ‘flexible packaging dan polyethylene film/bag’. Banyak mesin canggih digunakan dalam inovasi pembungkusan di kilang ini.

“Antaranya, Rotogravure Printing Machine, Printing Inspection Machine, Blow Film Machine, Bag Making, Slitting, Cutting, Dry Lamination Machine dan lain-lain,” kata Tun M.

Tun M menambah, kaedah pembungkusan di zaman sekarang semakin ke hadapan.

Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!”

“Dahulunya kita banyak guna botol, umpamanya barangan berair atau minyak, peluntur, susu, jus, kopi, buah kering semuanya dibotolkan.

IKLAN

“Ini tidak berkesan dari segi ruang dan berat kerana botol itu sahaja punyai jisim tersendiri. Lagi banyak botol, lebih banyak kotak diguna kerana fizikal botol itu sendiri telah memenuhi ruang.

“Tetapi dengan adanya kaedah pembungkusan yang moden dan fleksibel ini, ia menjimatkan ruang, selamat dan jimat kos,” katanya.

Tun M turut menjelaskan, kilang berkenaan bukan sekadar membuat bungkusan kepada syarikat multinasional untuk lebih kurang 80% jenama global barangan harian dalam pasaran yang terbukti digunakan oleh jutaan pengguna Malaysia.

“Mereka turut menjadi perunding kepada pengusaha Industri Kecil Sederhana (SME) dalam pembungkusan produk, umpamanya jika anda pengusaha sambal dan tidak tahu jenis bungkusan yang sesuai.

“Kilang ini membantu cadang jenis pembungkus yang sesuai. Ini salah satu perkhidmatan baik buat pengusaha SME,” katanya lagi.

IKLAN

Tambahnya, satu lagi inovasi yang ditunjukkan ialah makanan jenis Meal Ready-to-Eat (MRE).

“Saya ucap tahniah kepada Ir. Mohd Zain atas keberanian dan kejayaan menguasai industri sedemikian. Saya harap semangat beliau dijadikan contoh pengusaha lain. Semoga syarikat ini terus maju dan membesar di masa hadapan. Selamat Maju Jaya,” katanya.

Sementara itu, Fatin Diana yang juga Pengasas Origina terharu dengan suntikan semangat diberikan Tun M.

Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!” Tun M Lawat, Puji Usaha Kilang Milik Bumiputera, Fatin Diana; “Saya Membesar Melihat Ketokohannya, Momen Indah Dapat Bersua Muka!”

“Saya membesar dengan melihat ketokohan dan kepimpinannya selama ini. Beliau dikenali sebagai “Bapa Pemodenan” di atas kejayaan beliau menukarkan Malaysia dari sebuah negara pertanian kepada negara perindustrian moden.

IKLAN

“Tentunya momen indah bersua muka atas kunjungan hormat itu satu detik berharga yang saya takkan lupa sampai bila-bila,” kata Fatin Diana.

Pengasas produk minuman Origina dan BioWonders itu turut teruja memaklumkan perkembangan terbaharu legasi perniagaannya.

“Malaysia Football League (MFL) mengumumkan syarikat minuman Origina sebagai penaja baharu TM Piala Malaysia 2022 dan Liga Malaysia 2023 bermula 26 Oktober lalu.

“Dengan pengumuman ini, Origina akan menjadi pembekal rasmi minuman jus dan susu untuk Liga Malaysia. Minuman Origina dihasilkan untuk menghilangkan dahaga, dan memberi manfaat berganda sesuai untuk kanak-kanak hingga ke dewasa.

“Kami berharap Origina akan menjadi minuman ideal membantu menyegarkan bukan hanya pemain bola sepak malah atlet negara supaya komited semasa latihan intensif dalam meningkatkan tahap prestasi permainan mereka,” kata Ketua Pegawai eksekutif (CEO) Origina itu.

Fatin turut memberitahu jenama minuman diusahakannnya juga diberikan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam pek Express Meals untuk seluruh anggota polis di serata Malaysia yang bertugas  semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) November lalu.

Turut hadir pada majlis bermakna itu tenaga kerja syarikat berkenaan iaitu  Mohd Aliff  Mohd Zain (Pengarah PS Poly Pack), Adilah Shuib (Pengurus Besar), Dr Siti Fatimah Zaharah Zulkapli (Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah PS Medipack Sdn Bhd) dan Wan Syakirah Mohd Rasdi (Ketua Pegawai Komersial).

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik Di Sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI