Telah merancang percutian ke Australia bersama keluarga, namun mengenangkan kes jangkitan COVID-19 semakin menular di Malaysia, Dr Say Shazril terpaksa melepaskan impian demi menjaga keselamatan keluarga.

Pada masa sama, dia turut menasihati ibu bapa supaya tinggal di rumah walaupun musim cuti persekolahan bakal tiba.

Jelasnya walaupun Malaysia tidak mencatatkan kes kematian namun jangan ambil risiko.

“Topik : Stay Safe Peeps, Please.

“Baru2 ni sy buat poll kat story mana best nak pergi bercuti bersama bini & Ace yg masuk 10 bulan semalam sebab bini dah amik cuti 4hari, samaada Perth/ Gold Coast. Tapi hari demi hari bila bukak berita, COVID-19 makin mengganas.

IKLAN

“Kat Australia pun sy baca mereka dah mula prepare for the worst dengan supermarket diserbu untuk stock up keperluan asas.

“Maka terpaksalah kami tangguhkan perjalanan kami & so should u peeps. Sy tau cuti sekolah is coming soon tapi jangan pandang remeh COVID-19 ni. 2nd wave kat Msia ni menakutkan. Kalau masa 1st wave hanya 22kes, as of today total positive kes COVID-19 melonjak kepada 83 kes, thats 61 kes sahaja for the 2nd wave!

“Sy tau Msia tiada lagi kematian but why do u wanna take the risk? Tangguhkanlah dahulu perjalanan anda. Toksah terpedaya dengan tambang murah etc tu,” jelasnya.

IKLAN

Ulasnya lagi, sekiranya ada individu yang merasakan punya kontak rapat dengan mereka yang dijangkiti COVID-19, jangan ke klinik, sebaliknya terus ke hospital untuk membuat pemeriksaan.

“Satu lagi, kalau anda rasa anda ada kontak rapat dengan mereka2 yg positif COVID-19 janganla datang kat klinik kata “doc sy nak check samada sy ada COVID-19 sebab sy ade kontak rapat…” menganiaya pesakit & doktor kat klinik tu instead terus pergi ke hospital atau boleh hubungi Crisis Preparedness & Respons Center hotline di website @kementeriankesihatanmalaysia.

IKLAN

“One last thing, do keep urself updated dengan current COVID-19 issue ni please, kes isteri juara Da’i tu update kemudian k? Jangan biar Ace pandang korang mcm Ace pandang sy,” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Topik : Stay Safe Peeps, Please Baru2 ni sy buat poll kat story mana best nak pergi bercuti bersama bini & Ace yg masuk 10 bulan semalam sebab bini dah amik cuti 4hari, samaada Perth/ Gold Coast. Tapi hari demi hari bila bukak berita, COVID-19 makin mengganas. Kat Australia pun sy baca mereka dah mula prepare for the worst dengan supermarket diserbu untuk stock up keperluan asas. Maka terpaksalah kami tangguhkan perjalanan kami & so should u peeps. Sy tau cuti sekolah is coming soon tapi jangan pandang remeh COVID-19 ni. 2nd wave kat Msia ni menakutkan. Kalau masa 1st wave hanya 22kes, as of today total positive kes COVID-19 melonjak kepada 83 kes, thats 61 kes sahaja for the 2nd wave! Sy tau Msia tiada lagi kematian but why do u wanna take the risk? Tangguhkanlah dahulu perjalanan anda. Toksah terpedaya dengan tambang murah etc tu. Satu lagi, kalau anda rasa anda ada kontak rapat dengan mereka2 yg positif COVID-19 janganla datang kat klinik kata “doc sy nak check samada sy ada COVID-19 sebab sy ade kontak rapat…” menganiaya pesakit & doktor kat klinik tu instead terus pergi ke hospital atau boleh hubungi Crisis Preparedness & Respons Center hotline di website @kementeriankesihatanmalaysia. One last thing, do keep urself updated dengan current COVID-19 issue ni please, kes isteri juara Da’i tu update kemudian k? Jangan biar Ace pandang korang mcm Ace pandang sy.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Sehingga kini, terdapat lima kes terkini yang direkodkan menjadikan jumlah kumulatif positif wabak berkenaan ialah 55 kes.

Foto : Instagram Dr Say