“Terbersalin Awal. Dalam Lif Nak Ke Labour Room Sis Dah Teran…,” – Instafamous Ini Bersalin Tanpa Doktor, Wow!

Kecut perut membaca pengalaman Instafamous, Adiela Ridzuan di laman Instagram.

Menurutnya, akibat terlalu lasak sewaktu mengandung, menunggang kuda, bermain salji, bayi yang dikandung keluar sewaktu 33 minggu.

“Ramai sangat yang tanya kenapa sis terbersalin awal untuk pregnancy kalini? sebab sis lasak sangat ke pg Kashmir naik kuda lah main salji lah? haha lepastu ramai jugak nak tahu birth story Jasmine hihi. masa 32weeks 6days, petang tu air ketuban pecah jadi sis terus pergi hospital tp takde contractions pun masa tu n bukaan baru 2cm.

“Memandangkan terlampau awal lagi untuk baby keluar dan lungs dia masih tak matang, jadi doc nak tahan kalau boleh sampai 35weeks tapi dalam masa yg sama doc cucuk 2 dos Dexa (ubat matangkan paru paru baby) incase baby nak keluar awal, paru paru dia dah matang.”

Kata Adiela, bukaan pintu rahim yang terlalu cepat menyebabkannya terpaksa bersalin di dalam lift sewaktu sedang dalam perjalanan ke dewan bersalin.

IKLAN

Esoknya dah 33weeks, lepas isya’ tiba tiba start contractions yang sangat kuat. Bila check baru 3cm, tapi makin lama makin kuat tahap tak tahan dah naik kejang kaki menahan sakit fuhh berpeluh gaiss. Masa tu sis sorang2 je menahan sakit yg teramat sangat, dengan air mata dh tak tahu berapa baldi sebab sakit gila.

“Rupanya dalam masa sejam tu kepala baby dah nampak dah, terlampau cepat contractions dari 3cm ke 10cm, cepat2 nurse n doc tolak pg labour room tapi punya la Jasmine tak sabar nak tengok dunia, dalam lif nak ke labour room sis dah teran dia keluar ahahaha dah tak tahan sakit sangat, i ols buat kerja sorang2 tak tunggu doc dah.”

Walaupun hanya seberat 1.94 kilogram, namun syukur anaknya selamat, cuma terpaksa dimasukkan ke NICU untuk pemantauan.

Mama simpan cerita kelakar nie, nanti bila Jasmine dah faham kita boleh gelak sama sama k! haha tapi she is so small, only 1.94kg so kena duduk NICU for 14days tapi Alhamdulillah Jasmine sangat kuat dan progress dia cepat. Dia dh boleh discharge bila dh cukup 35weeks tanpa sebarang masalah Alhamdulillah,” ulasnya lagi.

Atas pengalaman yang dilalui, kata model ini lagi, dia menasihati ibu mengandung agar mengawal emosi supaya tidak tertekan.

IKLAN

Berbalik kepada kenapa sis terbersalin awal, sebenarnya ada betulnya jugak sebab terlebih lasak PLUS masa tu sis agak stress. itu pun mengundang kepada early labour. jadi nasihat sis pada preggy moms, kena kawal emosi. jangan biarkan stress buat korang terbersalin awal. dapatkan support orang2 berdekatan kalau stress. kena bertenang je. kita tengah bawak satu nyawa baru, kalau boleh biar dia keluar dengan sihat dan kuat. kita pun tak risau dan kita pun boleh berpantang dengan tenang takyah ulang alik hospital mcm sis haritu. tapi kalau Allah dah tulis memang akan terbersalin sebelum waktunya, insyaAllah itula yg tebaik untuk kita,” tambah ibu kepada Jibriel Husshakir dan Jasmine Helena.

View this post on Instagram

Ramai sangat yang tanya kenapa sis terbersalin awal untuk pregnancy kalini? sebab sis lasak sangat ke pg Kashmir naik kuda lah main salji lah? haha lepastu ramai jugak nak tahu birth story Jasmine hihi. masa 32weeks 6days, petang tu air ketuban pecah jadi sis terus pergi hospital tp takde contractions pun masa tu n bukaan baru 2cm. Memandangkan terlampau awal lagi untuk baby keluar dan lungs dia masih tak matang, jadi doc nak tahan kalau boleh sampai 35weeks tapi dalam masa yg sama doc cucuk 2 dos Dexa (ubat matangkan paru paru baby) incase baby nak keluar awal, paru paru dia dah matang. . Esoknya dah 33weeks, lepas isya' tiba tiba start contractions yang sangat kuat. Bila check baru 3cm, tapi makin lama makin kuat tahap tak tahan dah naik kejang kaki menahan sakit fuhh berpeluh gaiss. Masa tu sis sorang2 je menahan sakit yg teramat sangat, dengan air mata dh tak tahu berapa baldi sebab sakit gila. Rupanya dalam masa sejam tu kepala baby dah nampak dah, terlampau cepat contractions dari 3cm ke 10cm, cepat2 nurse n doc tolak pg labour room tapi punya la Jasmine tak sabar nak tengok dunia, dalam lif nak ke labour room sis dah teran dia keluar ahahaha dah tak tahan sakit sangat, i ols buat kerja sorang2 tak tunggu doc dah ? . . Mama simpan cerita kelakar nie, nanti bila Jasmine dah faham kita boleh gelak sama sama k! haha tapi she is so small, only 1.94kg so kena duduk NICU for 14days tapi Alhamdulillah Jasmine sangat kuat dan progress dia cepat. Dia dh boleh discharge bila dh cukup 35weeks tanpa sebarang masalah Alhamdulillah. . Berbalik kepada kenapa sis terbersalin awal, sebenarnya ada betulnya jugak sebab terlebih lasak PLUS masa tu sis agak stress. itu pun mengundang kepada early labour. jadi nasihat sis pada preggy moms, kena kawal emosi. jangan biarkan stress buat korang terbersalin awal. dapatkan support orang2 berdekatan kalau stress. kena bertenang je. kita tengah bawak satu nyawa baru, kalau boleh biar dia keluar dengan sihat dan kuat. kita pun tak risau dan kita pun boleh berpantang dengan tenang takyah ulang alik hospital mcm sis haritu. tapi kalau Allah dah tulis memang akan terbersalin sebelum waktunya, insyaAllah itula yg tebaik untuk kita.

A post shared by Adiela Ridzuan (@adielaridzuan) on

Adiela selamat diijabkabul pada Mac 2017 dan dikurniakan dua orang anak, Jibriel Husshakir, setahun dan Jasmine Helena, sebulan.

Foto – Instagram Adiela Ridzuan