“Tak Salah Nak Makan,Tapi…,”- Rozita Che Wan Kongsi Tips Pemakanan Sihat, Patut Cantik!

Pelakon dan usahawan, Rozita Che Wan memiliki penampilan yang cantik dan sentiasa tampil dengan imej tersendiri.

Rozita atau mesra dengan pangilan Che Ta amat menitikberatkan soal menu yang diambil bagi memastikan kesihatan dalaman dan luaran meski usia kekal baik.

Lantas, Che Ta tidak kekok untuk berkongsi tips agar kelihatan sihat dan kelihatan awet muda menerusi akaun Instagrammya.

IKLAN

View this post on Instagram

JUMLAH MAKANAN YG SESUAI, MENENTUKAN JUMLAH BERAT BADAN YG IDEAL! . . Kita bila makan ni.. Pernah dak ambil kisah dengan jumlah makanan yg kita makan? Atau kita ambil dan agak2 ja jumlah yg kita perlukan? Atau kalau nampak sedap, kita akan ambil lebih? . . OK lah biar I share dgn u olls.. Cara plg mudah skali nk sukat jumlah makanan kita.. Takkan lah I nak suruh uolls timbang pulak setiap apa yg uolls makan kan? Tak logik langsung! ? . . Uolls cuma kena hafal, piramid makanan.. Piramid paling bawah adalah yg paling besar, bermaksud paling byk.. Yg di puncak adalah yg plg sedikit.. Itulah jumlah makanan yg uolls kena ambil mengikut jenis dan kedudukan makanan tu dlm piramid.. Ada beberapa jenis piramid, tp ini yg plg general.. . . Yg plg bawah, dan plg byk perlu diambil adalah sayur, salad dan buah-buahan.. Diikuti dengan nasi, bijirin, pasta dan roti.. Kemudian, susu, yogurt atau keju.. Barulah ayam, ikan, daging, telur.. Yg paling sedikit perlu diambil adalah makanan tinggi gula spt air tin dan makanan ringan.. . . Mudah jer kan nak ingat? . . Sebenarnya tak salah nak makan.. Tapi pastikan ikut jumlah yg betul.. Dan sentiasa bersederhana dalam makanan yg byk garam dan gula.. Dua inilah bakal ‘racun’ ketika hari tua kita nanti.. Gula potong kaki, garam menyebabkan darah tinggi.. Huhuhu takuttt…. . . Nak “CLEAR” kan badan dari racun2 tu? Dapatkan Jus Qurus skrg! Detox badan, buang segala bahan tak elok dalam badan, dan maintain sihat! . . 019 963 3618 019 963 3618 019 963 3618 . . #rcw #byrcw #jusqurus #tipskuruscheta #rozitachewan

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan tips yang diberikan pengacara Air Tangan Bonda itu.

IKLAN

Nyata, kecantikan Che Ta adalah berpandukan piramid makanan yang seimbang dan sihat.

Foto: IG Rozita Che Wan