Menggalas tanggungjawab dan amanah yang cukup besar apabila membawa seorang mualaf dalam rumah tangga sebagai isteri tercinta.

Mengakui ramai yang mengagumi kerana berjaya menambat hati seorang saudara baru, namun bagi hos, Nazrudin Habibur Rahman, cabarannya cukup hebat.

Silap langkah, dia sendiri akan turut sama hanyut.

Katanya ketika pada peringkat awal, dia menggunakan pendekatan yang agak tegas sehingga menyebabkan isteri, Sheahnee Iman Lee sering berjauh hati.

Tegas Naz lagi, dia mahu isteri mengalun ayat suci al-Quran dengan sempurna namun sukar kerana memandangkan lidahnya agak pelat.

Menyedari ada sedikit kesilapan dalam soal mendidik si isteri, akhirnya dia mulai menggunakan pendekatan yang lebih lembut, iaitu mengajar sambil bergurau senda. Setakat ini, ia berkesan.

Dalam kita berdakwah, kita tak boleh terlalu tegas, dalam keadaan amarah, beri tarbiah sentap kerana ia membuatkan mereka berjauh hati. Dan saya nak masyarakat tahu, impian terbesar muallaf adalah ibu, ayah dan keluarga dia masuk Islam.

“Macam mana kita nak ubah jika setiap apa yang keluar daripada mulut kita adalah kata-kata kesat dan tidak membina. Itu bukan dakwah.

IKLAN

Macam isteri saya, lagi saya keras lagi dia menjauh. Seperti contoh, dia lemah dalam tafsir kerana dia pelat. Mula-mula saya tegas mahu dia menyebut dengan betul namun isteri jadi kecewa dan semakin jauh hati. Saya ubah pendirian dan cuba tidak lemahkan semangat dia.

“Bila kita bawa seorang mualaf, cabarannya memang hebat. Orang kata untunglah, tapi tidak sekali-kali senang. Memang susah tapi sangat senang untuk hanyut.

“Bila kita bawa orang lain ni, tanggungjawab dua kali ganda. Saya nak bawa pendekatan falsafah berlandaskan sunnah Rasulullah SAW. Bukan senang nak capai kata sepakat,” katanya kepada MH.

Mengimbau kembali perkenalan bersama isteri pula, pengacara popular ini tertarik mahu mengenali Sheahnee apabila wanita itu belajar mengenali Islam.

Kongsinya lagi, kadang kala agak sukar memandangkan seorang mualaf akan mempersoalkan segala yang berlaku di sekeliling mereka.

IKLAN

Saya tertarik dengan dia kerana dia belajar fasal Islam. Saya tertanya-tanya diri, bolehkah saya galas tanggungjawab itu. Kita mula bercakap pun mengenai Islam. Saya pula bukan jenis yang berserban dan berjubah yang mulutnya sentiasa berzikir.

“Kita kena berdakwah melalui budi pekerti dan adab, sunnah dan cara hidup. Mualaf akan sentiasa persoalkan semua perkara yang kita lakukan.

“Bila membawa seorang masuk Islam, secara tidak langsung saya juga belajar untuk menjadi muslim yang lebih baik,” tuturnya lagi.

Dalam pada itu, dia turut berkongsi tips mendidik anak-anak. Bintang berusia 40 tahun ini menambah, jangan sesekali membiarkan anak-anak menjadikan ibu bapa sebagai kawan. Mereka harus belajar batas dan hormat.

Dengan anak-anak, saya tak layan mereka seperti kanak-kanak. Kita selalu berdiskusi dan berdemokrasi. Namun mereka tidak sekali-kali kawan saya. Mereka sedar saya abah dan Sheahnee adalah ibu. Saya ambil pendekatan ayah saya dahulu, namun buang cara yang kasar.

IKLAN

“Memang sangat sukar sebab keletah anak-anak memang menguji. Penyelesaian bukan dengan kekerasan, kelembutan dalam mengatasi segalanya.”

Tambahnya lagi, anak-anak tidak hanya belajar daripada yang diberitahu, namun mereka memerhati setiap apa yang kita lakukan dan katakan.

“Bila anak dah besar dan kita lihat bagaimana dia marah adik dia seperti yang kita lakukan, baru kita sedar, setiap apa yang kita lakukan mereka belajar. Mereka belajar bukan daripada kata-kata, namun melalui telinga dan mata.

“Jangan sesekali tunjukkan contoh tidak baik walaupun tiada siapa yang lihat. Anak-anak akan belajar bahawa mereka boleh buat salah sekiranya tiada orang di sekeliling. Seperti contoh, langgar lampu isyarat sewaktu tiada orang.

“Tip daripada saya, jika nak lakukan kebajikan, lakukan dengan anak-anak sebagai satu projek keluarga,” kongsinya mengakhiri perbualan.

Dalam pekembangan lain, Naz Rahman dan keluarga akan menghiasi slot Family Firdaus di saluran Astro Oasis dan Astro Oasis HD pada 15 Mei 2019 pada jam 7.30 malam.

“Tak Boleh Terlalu Tegas, Beri Tarbiah Sentap,” – Cabaran Besar Didik Isteri Mualaf, Naz Rahman Akui Senang Hanyut