“Serbuan Kedua Kami Diikuti Rapat Oleh Tonto,” – Dapat Cekup ‘Ikan Bilis’, Norman Hakim Sertai Misi Banteras Lanun Cetak Rompak

Baru-baru ini pelakon dan pengacara, Norman Hakim telah menyertai sebuah operasi bagi membanteras lanun cetak rompak bersama pihak berkuasa dengan kelolaan unit khas Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Norman, serbuan tersebut dibuat hasil daripada risikan pihak polis dan itu merupakan operasi sebenar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786)

 “Cerita lewat malam tadi. Salah satu dari 2 serbuan. Ini bukan ‘cobaan’, bukan lakonan, ini ‘betul2’, ini realiti. Bukan main redah, tapi dah lama buat penyamaran dan risikan oleh team Skuad Banteras

“Ada lagi lanun vcd & dvd cetak rompak ni. Cuma malam tadi dapat ‘ikan bilis’ je. Perasaan berbaur. Ada rasa kesian & marah. Kesian sebab ‘ikan bilis’ ni pun berniaga untuk survival hidup dan dipergunakan oleh ‘jerung’ yang masih berleluasa,” tulisnya.

Jelas pelakon drama, Gerak Khas itu lagi, dia sememangnya berasa amat geram dengan perbuatan tersebut kerana menyifatkan golongan ini seolah-olah tidak menghargai usaha para penggiat seni.

IKLAN

“Yang jadi marah sebab memperniagakan karya kreatif yang dirompak sewenang-wenangnya untuk untung atas angin. Undang-undang tetap undang-undang.

“Alhamdulillah semua pegawai-pegawai Penguatkuasa Skuad Banteras amat efisien berdasarkan latihan & pengalaman.

Meskipun segalanya dilihat berjalan dengan agak lancar, Norman bagaimanapun mendedahkan operasi mereka telah diekori individu yang tidak dikenali sewaktu melakukan serbuan di lokasi yang kedua.

“Tidak berlaku sebarang provokasi & kekerasan. Semua berjalan lancar walaupun masing-masing ada senjata. Cuma dalam serbuan ke-2 kami diekori rapat oleh tonto

“Ini sekadar ‘teaser’. Boleh tengok full video. Nanti akan saya share. Misi seterusnya lepas ni untuk serbu ke alamat-alamat mereka yang tak bertanggungjawab yang suka download link & share karya kreatif secara percuma tanpa izin. Ada dah alamat ni. Agak-agak siapa yg kena ek? TUNGGU!!,” kongsinya lagi.

IKLAN

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen kagum melihat perkongsian tersebut dan berharap agar jenayah seperti ini dapat segera dihapuskan.

Dalam perkembangan lain, Norman bakal tampil menerusi drama Gerak Khas The Finale yang akan mula bersiaran pada hari ini di saluran TV3.

Sumber: Instagram Norman Hakim