Penyanyi dan rapper Adeep Nahar GV9 meluahkan rasa syukur dan terima kasihnya kepada pasangan usahawan, Tya Arifin dan Asyraf Khalid susulan kejayaan isterinya, Mazlin Merezukhi yang kini bergelar jutawan dengan menjadi stokis jamu Mutyara menerusi Mutyara Home Centre (MHC).

Adeep, 45, atau nama sebenarnya Abdul Mutalib Nahar berkata, konsep perniagaan MHC yang diperkenalkan Tya Arifin dan Asyraf Khalid adalah inisiatif perniagaan alaf baru yang melahirkan ramai ahli perniagaan berjaya selain dijalankan dari rumah dan menggunakan modal rendah.

“Selepas 3 Tahun, Dia Beritahu Berjaya Capai Jualan Lebih RM1 Juta,” – Adeep Nahar GV9 Syukur Bangga Isteri Kini Jutawan Jamu “Selepas 3 Tahun, Dia Beritahu Berjaya Capai Jualan Lebih RM1 Juta,” – Adeep Nahar GV9 Syukur Bangga Isteri Kini Jutawan Jamu

“Terima kasih Tya Arifin dan Asyraf Khalid kerana menjadi sahabat dan guru isteri sahaya. Pada awal, isteri ada beritahu mengenai jamu Mutyara. Saya pun tanya perniagaan ini macam mana. Sebelum menjadi pramugari, isteri pernah menjadi kontraktor.

“Jadi, dia asas dalam perniagaan. Saya tak nak halang dia, sebab dia dah biasa bekerja. Malah, dia yakin untuk buat perniagaan ini.

“Selepas tiga tahun, dia beritahu berjaya mencapai jualan lebih RM1 juta. Sebagai suami saya bangga dengan usahanya yang bekerja siang dan malam, bertungkus lumus dengan apa yang dibuat. Kepercayaannya terhadap Mutyara, Tya dan Asyraf sangat tinggi.

“Selama tiga tahun saya melihat isteri menjalankan perniagaan ini, dia sangat positif. Daripada nasihat Tya, Asyraf dan gurunya Dr Azizan, mereka semua orang yang sangat positif dalam semua aspek. Saya pun ambil semangat itu,” katanya.

IKLAN

Tambah Adeep, antara inti kejayaan adalah suami isteri perlu saling menyokong.

@tyaarifinnw @Adeep Nahar kenapa sweet sangat 😭♥️ makasii #adeepnahar #GV9 #fyp #MHC #tyaarifin ♬ Bismillah Cinta – UNGU & Lesti

“Selepas 3 Tahun, Dia Beritahu Berjaya Capai Jualan Lebih RM1 Juta,” – Adeep Nahar GV9 Syukur Bangga Isteri Kini Jutawan Jamu

“Tidak kiralah dari segi perniagaan apa, walaupun bukan dalam bisnes sama, suami dan isteri perlu saling menjadi tulang belakang. Doa masing-maisng sangat penting. Saya sentiasa mendoakan kejayaan dan kebaikan buat isteri,” katanya.

Sementara itu, Mazlin yang sudah tiga tahun berniaga jamu Mutyara berkongsi dia bermula sebagai pengguna.

IKLAN

“Kali pertama mencuba produk ini, saya cakap pada suami produk ini ‘sesuatu’. Dia macam terkejut, sebab dia tahu saya seorang yang sangat skeptikal dengan produk. Selepas tiga hari minum, alhamdulillah sakit pinggang yang dialami selama tujuh tahun sebelum itu sembuh serta merta.

“Kebetulan, Tya dan Asyraf mencari stokis. Jadi, saya cakap pada suami nak mencuba. Saya yakinkan suami dan nekad kalau nak menjadi usahawan tak nak biasa-biasa. Saya ambil pakej yang paling tinggi. Sebab, kalau nak buat, kena betul-betul. Mereka adakan sesi perjumpaan dan saya beranikan diri pergi sendiri.

“Ketika itu juga mereka memberikan penghargaan kepada usahawan yang menjual jamu Mutyara. Saya pegang ‘award’ itu dan mula berangan. Ternyata, ada yang boleh berjaya dengan perniagaan ini,” katanya.

Menurutnya, usaha yang dimulakan secara zero dan hasil tunjuk ajar daripada Tya, dia menerusi pasukannya dikenali sebagai Team Chantek dinobatkan sebagai jutawan Mutyara pada Ogos tahun lalu selain sudah mempunyai 2,500 ahli di bawahnya.

IKLAN

“Selepas 3 Tahun, Dia Beritahu Berjaya Capai Jualan Lebih RM1 Juta,” – Adeep Nahar GV9 Syukur Bangga Isteri Kini Jutawan Jamu “Selepas 3 Tahun, Dia Beritahu Berjaya Capai Jualan Lebih RM1 Juta,” – Adeep Nahar GV9 Syukur Bangga Isteri Kini Jutawan Jamu

“Di Mutyara kami macam keluarga. Budaya yang dibawa Tya dan Asyraf adalah nak membantu orang. Nampak kesungguhan mereka ke arah itu. Tidak wujud jurang antara pengasas dan usahawan. Saya berasa sangat dengan mereka. Jadi, bila dapat persekitaran seperti itu, kita berasa gembira dan ‘enjoy’ dengan apa dibuat.

“Diakui ada masa berlaku turun naik dan jualan kurang, tapi itulah kehidupan. Tapi, apa boleh dikatakan saya gembira bersama mereka. Bukan saja saya, tapi usahawan lain pun merasakan perkara sama. Kami diberikan peluang sama rata,” katanya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mazlin Merezukhi (@mazlinmerezukhi)

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=8ttp5ExNbn0&t=289s

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI