Produksi Tanah Merah Ventures Sdn. Bhd. dan Kalam Ariff Holdings Sdn. Bhd. tampil dengan sebuah filem berjudul Memoir Seorang Guru, bersempena dengan sambutan Hari Guru yang telah pun diraikan oleh seluruh warga pendidik di negara ini.

Tidak hanya sekadar naskhah biasa, filem ini juga merupakan adaptasi daripada novel dengan judul sama hasil karya penulis popular, Allahyarham Azizi Haji Abdullah yang juga bekas seorang guru yang juga penerima Anugerah Penulis S.E.A. 1988 mewakili Malaysia.

Penerbit filem ini, Datuk Arisz Ab. Rahman berkata, pihaknya berminat untuk mengadaptasi novel berkenaan ke sebuah filem kerana karya Allahyarham dilihat cukup istimewa dan pernah menjadi bahan sastera pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) suatu ketika dahulu.

Kami akui sudah banyak filem kisah guru dan pelajar diterbitkan, namun Memoir Seorang Guru ini mempunyai kelainan kerana ia bukan sahaja menceritakan tentang hubungan anak murid dan guru sahaja.

Ia mengangkat mesej-mesej positif seperti nilai kasih sayang, mengenang budi dan kejayaan, kegagalan, penyesalan dan kisahnya begitu dekat dengan sesiapa sahaja yang pernah bergelar guru dan anak murid.

“Malah, penulis novel ini juga bekas seorang guru dan ia banyak mempengaruhi kisah dalam karya tersebut,” katanya menerusi filem yang diarahkan oleh Kyoll Hamzah ini.

Aktor hebat Datuk Rosyam Noor telah diberi peranan utama sebagai Cikgu Sunan dan turut menampilkan barisan pelakon kanak-kanak serta pelakon popular lain seperti Nabila Huda, Johan As’ari, Zul Huzaimi, Hariz Hamdan dan Trisha Ooi.

Menurut Arisz, filem berkenaan juga mendapat kerjasama daripada Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB).

IKLAN

Setakat ini YGMB yang mempunyai keahlian beratus ribu daripada kalangan guru yang kami lihat mereka mampu memainkan peranan membantu mempromosikan filem ini ke sekolah-sekolah.

Selain itu, mereka boleh menyarankan kepada guru-guru yang lain agar mengajak anak-anak murid menonton filem ini di pawagam nanti yang secara kebetulan ia ditayangkan dalam suasana semua pelajar merayakan sambutan Hari Guru,” katanya lagi.

Kyoll Hamzah pula menjelaskan, dia bersetuju untuk mengarahkan filem ini kerana melihat ia adalah sebuah naskhah yang sangat menarik apabila diadaptasi menjadi sebuah filem.

Ujarnya, dia sendiri yang meminta kepada penerbit untuk memilih Rosyam memegang watak utama sebagai Cikgu Sunan.

Apabila diberi peranan sebagai pengarah, saya terus usulkan agar Rosyam diberi watak tersebut kerana melihat kriteria watak Cikgu Sunanini ialah dirinya.

IKLAN

Lagipun Rosyam sendiri belum pernah lagi membawakan watak sebegini dalam mana-mana filem dan pastinya ia amat dinantikan penonton,” katanya.

Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988 Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988 Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988 Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988Selami Kisah Cikgu Panas Baran Yang Mengajar Di Sekolah Pedalaman, Adaptasi Novel Penerima Anugerah Penulis S.E.A 1988

Pada masa sama, pemilihan pelakon-pelakon lain juga dibuat atas perbincangan bersama penerbit, malah mereka turut menjalankan sesi uji bakat untuk pelakon kanak-kanak.

Menjalani penggambaran pada Disember tahun lalu di beberapa buah lokasi seperti Perlis, Kuala Kangsar dan Kuala Lumpur, pengarah itu turut mengakui berhadapan dengan beberapa cabaran.

Antara cabaran yang dilalui termasul dalam hal berkaitan dengan pemilihan lokasi yang terbaik selain keadaan cuaca yang tidak menentu.

IKLAN

Malah kelas lakonan juga turut diberikan kepada pelakon kanak-kanak terlibat demi memastikan masing-masing mampu menghayati watak.

Memoir Seorang Guru mengisahkan tentang seorang guru bandar, Cikgu Sunan yang telah ditukarkan ke sebuah sekolah di pedalaman dan ditugaskan menjadi guru kelas di kelas paling corot.

Dia yang juga duda kematian isteri turut membawa bersama anak perempuannya, Kamariah untuk belajar di sekolah berkenaan.

Lebih mencabar, guru besar sekolah tersebut telah memberinya tugas menjadi guru kelas di kelas paling corot dan tugas paling utamanya adalah untuk memastikan kelasnya itu mencatat keputusan UPSR lebih baik berbanding sebelumnya.

Pada masa sama, terdapat tiga orang pelajar di kelasnya iaitu Alias, Midun dan Mat yang tidak menyukai Cikgu Sunan kerana menganggap guru kelas mereka itu sebagai cikgu bandar yang berlagak.

Memoir Seorang Guru menemui penonton di pawagam seluruh negara bermula 30 Mei 2024.

Untuk terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI