Aduh tersentuh kami apabila membaca kisah dua beradik yang mengayuh basikal selama lima jam hanya untuk bertemudengan ayahnya di penjara.

Kisah dua beradik ini telah menjadi viral serta mendapatsimpati orang ramai setelah salah seorang pengawalkeselamatan bertugas bernama Apichai Mahtong di PenjaraKantharalak, Thailand memuat naik ceritanya di Facebook.

Tulisnya, dua bradik yang telah mengayuh basikal dari jam 7.30 pagi sehingga 12.10 tengah hari itu menjadi hampaapabila mengetahui hari yang mereka hadir itu bukanlah hariyang dibenarkan untuk melawat.

IKLAN

Menurutnya lagi kanak-kanak tersebut juga ada membawatelefon bimbit namun telah retak kerana terjatuh sewaktudalam perjalanan.

Sedih, Kayuh 5 Jam Nak Jumpa Ayah…namun…

IKLAN

Dengan rasa tersentuh, pengawal tersebut telah membawamereka berdua ke pejabat penjara dan memberitahu bilakahtarikh bapa dibebaskan.

Walaupun bersedih kerana tidak dapat berjumpa dengan bapatercinta namun kedua-dua mereka ketawa riang apabilamengetahui berita kebebasan bapa mereka.

IKLAN

Simpati dengan nasib menimpa dua beradik, Apichai telahmemberi sebahagian daripada wang pembelanjaannya padadua beradik ini.

Sedih, Kayuh 5 Jam Nak Jumpa Ayah…namun…

Malah pengawal tersebut juga turut bangga dengan keikhlasandua beradik mencintai bapanya dan dia juga akui hampirmenangis apabila mengetahui kisah mereka.