Kredit foto: Bernama

Hari ini menjadi hari bersejarah bagi Kumpulan Karangkraf apabila telah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Hari Wartawan Nasional (Hawana) 2022.

Pada majlis kemuncak sambutan Hawana, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri telah menyampaikan trofi, sijil dan wang tunai bernilai RM10’000 kepada pengerusi Kumpulan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub.

Dalam satu temu bual bersama wartawan, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub menyatakan mengenai peranan penting media dalam membentuk karakter dan menanam nilai positif kepada masyarakat.

“Sebuah organisasi media boleh memberi impak kepada masyarakat. Apa yang kita usahakan bukan sekadar menyampaikan berita, tetapi dapat menukar budaya dan mengembalikan integriti yang sudah hilang kepada masyarakat, yang mana nilai moral dan karakter bangsa yang sudah runtuh dapat dipulihkan menerusi usaha-usaha yang dibuat oleh wartawan.

IKLAN

“Alhamdulillah di Karangkraf kita berpadu tenaga, dengan sokongan media-media lain untuk memulakan kempen-kempen sehinggalah hari ini kita memperoleh anugerah ini,” ujar beliau saat menerima anugerah. Pada Februari 2021, Kumpulan Karangkraf terkenal menerusi pelancaran kempen Rasuah Busters yang bertujuan membersihkan negara dari rasuah.

Kumpulan Karangkraf bermula pada tahun 1978 menerusi perniagaan yang dijalankan di sebuah lot kedai untuk menghasilkan produk pertama syarikat, Mingguan Kanak-Kanak. Semenjak itu organisasi media ini telah berkembang kepada pelbagai jenis perniagaan termasuklah majalah, buku pendidikan, novel, Al-Quran, percetakan, surat khabar dan juga media digital.

IKLAN

Anugerah Hari Wartawan (Hawana) 2022 telah diadakan di Hotel Hatten, Banda Hilir, Melaka setelah tertangguh selama dua tahun akibat pandemik Covid-19. Tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional sempena penerbitan pertama akhbar di Malaysia iaitu Utusan Melayu pada 29 Mei 1939, yang menjadi platform pertama media di Malaysia.

*Media Hiburan merupakan salah sebuah jenama digital berita hiburan yang bernaung di bawah Kumpulan Karangkraf menerusi anak syarikatnya, Ideaktiv.

IKLAN

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan