“Saya Tak Puas Hati, Awat Nak Pisahkan Kami,” – Viral Fasal Keluhan Lelaki Kahwin Doktor, Dr. Say Buka Cerita

Tular sejak beberapa hari lepas luahan seorang lelaki yang mengadu kesukaran menyesuaikan diri selepas berkahwin dengan seorang doktor, Dr Say Shazril turut terpanggil berkongsi menegenai kisahnya pula.

Tulis Dr.Say, walaupun dia dan isteri menjalani housemanship di hospital yang sama, namun itu tidak semudah yang disangka.

Berkahwin dengan pasangan dalam bidang yang sama tidak menjanjikan perjalanan rumah tangga lancar.

“Topik : Aku Kahwin Dengan Doktor Part 1

“Viral plak crite yg sy share kt story sy smlm mengenai keluhan seorang cikgu lelaki berkahwin dgn seorang doktor wanita.

“1st of all, artikel tu sy petik drpd FB SIKB (Suami Isteri, Keluarga Bahagia). Kalau ampa terlepas artikel tu swipe right ja na.

IKLAN

“Pd mase yg sama, sy tny followers sy sekirany ade antara mrk yg pnah experience begini samada scr langsung atau tidak langsung. Pelbagai perkongsian yg sy dpt, ade yg berjaya harungi cabaran ni sampai beranak pinak hinggakan ade yg memilih tuk menamatkannya melalui penceraian.

“Pelbagai juga respons yg sy dpt, ade yg maki hamun kekolotan lelaki tu hinggakan ade yg menyalahkan wanita tu sb mengabaikan tanggungjwbny sbgi seorang isteri.

“Dpt sy buat satu kesimpulan drpd semua input bermanfaat ni tp sebelum sy rungkaikannye, mai nk crita kisah sy & bini skit.

“Syukur Alhamdulillah sy dijodohkan dgn seseorang yg sama profession dgn sy yakni doktor. Nk dimudahkan cerita lg, sy & bini sama2 mula bertugas (housemanship) di hospital yg sama yakni Hospital Serdang. Mesti ampa pikiaq “alaa, for sure lancar jela crite depa, sama2 doktor, sama2 mula bertugas pd waktu yg sama & pulak tu sama2 keje satu hospital”.

Well peeps sangkaan ampa salah. Kalau nk diingatkan balik, terduduk sy dibuatnye bang sb penuh cabaran, dugaan & rintangan.

“One thing bout kerja sama hospital ni, pihak atasan akan cuba sedaya upaya tuk elakkan laki bini drpd bekerja di jabatan yg sama. Awal2 tu sy xpuas hati, awat nk pisahkan kami, dh alang2 sama hospital bagi jela kami kerja sama jabatan pasti bley berfungsi lebih efisien. Rupa2ny pihak atasan ni dh makan asam garam lagi lama dari sy. Sb apa? Sabaq nnt sy crita.

Maka 1st posting sy ditempatkn di jabatan sakit puan & bini di jabatan pembedahan. Semua doktor latihan (houseman) yg join jabatan baru, perlu melalui satu period penyesuaian diri dipanggil “tagging” bermula jam 7pagi sehingga 10malam. Durasi pulak minimum seminggu hingga sebulan bergantung kpd prestasi & kecekapan beliau.

“Waktu tagging ni lah segala ketahanan fizikal & mental kami diuji & xhairan mase tagging period ni ramai doktor latihan ni QUIT,” tulisnya.

IKLAN

View this post on Instagram

Topik : Aku Kahwin Dengan Doktor Part 1 . Viral plak crite yg sy share kt story sy smlm mengenai keluhan seorang cikgu lelaki berkahwin dgn seorang doktor wanita. 1st of all, artikel tu sy petik drpd FB SIKB (Suami Isteri, Keluarga Bahagia). Kalau ampa terlepas artikel tu swipe right ja na. Pd mase yg sama, sy tny followers sy sekirany ade antara mrk yg pnah experience begini samada scr langsung atau tidak langsung. Pelbagai perkongsian yg sy dpt, ade yg berjaya harungi cabaran ni sampai beranak pinak hinggakan ade yg memilih tuk menamatkannya melalui penceraian. Pelbagai juga respons yg sy dpt, ade yg maki hamun kekolotan lelaki tu hinggakan ade yg menyalahkan wanita tu sb mengabaikan tanggungjwbny sbgi seorang isteri. . Dpt sy buat satu kesimpulan drpd semua input bermanfaat ni tp sebelum sy rungkaikannye, mai nk crita kisah sy & bini skit. Syukur Alhamdulillah sy dijodohkan dgn seseorang yg sama profession dgn sy yakni doktor. Nk dimudahkan cerita lg, sy & bini sama2 mula bertugas (housemanship) di hospital yg sama yakni Hospital Serdang. Mesti ampa pikiaq "alaa, for sure lancar jela crite depa, sama2 doktor, sama2 mula bertugas pd waktu yg sama & pulak tu sama2 keje satu hospital". Well peeps sangkaan ampa salah. Kalau nk diingatkan balik, terduduk sy dibuatnye bang sb penuh cabaran, dugaan & rintangan. . One thing bout kerja sama hospital ni, pihak atasan akan cuba sedaya upaya tuk elakkan laki bini drpd bekerja di jabatan yg sama. Awal2 tu sy xpuas hati, awat nk pisahkan kami, dh alang2 sama hospital bagi jela kami kerja sama jabatan pasti bley berfungsi lebih efisien. Rupa2ny pihak atasan ni dh makan asam garam lagi lama dari sy. Sb apa? Sabaq nnt sy crita. Maka 1st posting sy ditempatkn di jabatan sakit puan & bini di jabatan pembedahan. Semua doktor latihan (houseman) yg join jabatan baru, perlu melalui satu period penyesuaian diri dipanggil "tagging" bermula jam 7pagi sehingga 10malam. Durasi pulak minimum seminggu hingga sebulan bergantung kpd prestasi & kecekapan beliau. Waktu tagging ni lah segala ketahanan fizikal & mental kami diuji & xhairan mase tagging period ni ramai doktor latihan ni QUIT.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Perkongsian ini mendapat reaksi netizen yang rata-rata menghadapi masalah yang sama.

Sememangnya tugas doktor merupakan tugas yang cukup mencabar. Salute!

Foto : Instagram Dr Say