“Saya Sebagai Frontliners Pun Takut Dengan Apa Yang Bakal Terjadi,” – Esok Bermula PKPB, Dr Say Luah Kerisauan

4 Mei menjadi detik penentuan apabila Malaysia mula melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Doktor selebriti, Dr Say Sahzril turut menzahirkan kegusaran apabila rakyat mula diberikan sedikit kebebasan dalam pergerakan meski bersayarat.

Dia akur akan keputusan kerajaan atas kerugian RM2.4 billion setiap hari namun menyatakan tindakan tersebut agak drastik dengan peningkatan kes jangkitan yang semakin meningkat sejak dua hari lalu.

“Topik : PKPB. Yaay Or Naay?

“Jumaat lepas bila PM announce PKPB, terduduk sy dibuatnya. Sy tahu banyak syarat-syarat kepada PKPB tu tapi to me it all sounded like “PKP SUDAH TAMAT, BOLEH ENJOY, TAPI BERINGAT”. Sy tahu kerajaan mungkin tertekan dengan keadaan ekonomi yg melarat.

IKLAN

“Seperti yg dikatakan PM, negara kita kerugian RM2.4billion setiap sehari sejak PKP bermula. Tapi tidakkah kalian merasakan tindakan ini sedikit drastik?

“To be honest sy sedikit lega sukarelawan sy telah berakhir. Selama PKP ni dari Cyberjaya ke Selayang took me just 30minit. Dengan PKPB yg akan bermula 4Mei ni, perjalanan sy mungkin akan doubled malah tripled sebab pasti jalan akan kembali jammed.

“Akan tetapi looking at it on another angle, MAYBE (HOPEFULLY) this is the right time. Curve of cases berjaya di-flat-kan, rakyat dah lebih peka menjaga diri kerana sudah diberi 7 minggu memantapkan diri mengenai COVID-19 & at the same time poket rakyat dah makin kering. If PKPB tak start sekarang then bila lagi?

“3 negara with highest cases seperti Spain, Italy, France bakal akhiri lockdown mereka maka sy rasa Malaysia mahu turut serta. Sy tahu ramai yg tidak setuju, sy sebagai frontliners pun takut dengan apa yg bakal terjadi tapi semuanya up to us.

“Kalau kita boleh amalkan NORMAL BAHARU dengan menjaga distancing kita, kerap basuh tangan kita, elakkan mass gathering & jumpa doktor jika bergejala InsyaAllah kita bakal terpelihara.

“Sama2 kita doakan semoga Malaysia tak jadi seperti Jepun yg terpaksa lockdown semula akibat bilangan kes naik mendadak lepas lockdown mereka ditamatkan. Sejak 2 hari ni bilangan kes kat Malaysia makin menaik.

IKLAN

“Risau jugak sy melihatnya. Apa pendapat korang? Setuju atau tidak dengan PKPB yg akan bermula esok? Jom open discussion bawah ni peeps,” luahnya.

View this post on Instagram

Topik : PKPB. Yaay Or Naay? Jumaat lepas bila PM announce PKPB, terduduk sy dibuatnya. Sy tahu banyak syarat-syarat kepada PKPB tu tapi to me it all sounded like “PKP SUDAH TAMAT, BOLEH ENJOY, TAPI BERINGAT”. Sy tahu kerajaan mungkin tertekan dengan keadaan ekonomi yg melarat. Seperti yg dikatakan PM, negara kita kerugian RM2.4billion setiap sehari sejak PKP bermula. Tapi tidakkah kalian merasakan tindakan ini sedikit drastik? To be honest sy sedikit lega sukarelawan sy telah berakhir. Selama PKP ni dari Cyberjaya ke Selayang took me just 30minit. Dengan PKPB yg akan bermula 4Mei ni, perjalanan sy mungkin akan doubled malah tripled sebab pasti jalan akan kembali jammed. Akan tetapi looking at it on another angle, MAYBE (HOPEFULLY) this is the right time. Curve of cases berjaya di-flat-kan, rakyat dah lebih peka menjaga diri kerana sudah diberi 7 minggu memantapkan diri mengenai COVID-19 & at the same time poket rakyat dah makin kering. If PKPB tak start sekarang then bila lagi? 3 negara with highest cases seperti Spain, Italy, France bakal akhiri lockdown mereka maka sy rasa Malaysia mahu turut serta. Sy tahu ramai yg tidak setuju, sy sebagai frontliners pun takut dengan apa yg bakal terjadi tapi semuanya up to us. Kalau kita boleh amalkan NORMAL BAHARU dengan menjaga distancing kita, kerap basuh tangan kita, elakkan mass gathering & jumpa doktor jika bergejala InsyaAllah kita bakal terpelihara. Sama2 kita doakan semoga Malaysia tak jadi seperti Jepun yg terpaksa lockdown semula akibat bilangan kes naik mendadak lepas lockdown mereka ditamatkan. Sejak 2 hari ni bilangan kes kat Malaysia makin menaik. Risau jugak sy melihatnya. Apa pendapat korang? Setuju atau tidak dengan PKPB yg akan bermula esok? Jom open discussion bawah ni peeps.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Terdahulu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan hampir semua aktiviti ekonomi akan dibenarkan beroperasi secara terkawal menjelang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula 4 Mei dan tertakluk kepada syarat prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Foto : Instagram Dr Say