Meski merakamkan rasa syukur kerana keadaan kesihatannya yang kian baik, pelakon veteran Mak Jah atau nama sebenarnya, Maimunah Ahmad akur kerana masih gagal menebus barang kemas yang digadai bagi membiayai kos rawatan penyakit kanser rahim dihidapi kira-kira tiga tahun lalu.

Tidak lagi aktif dalam dunia lakonan, bintang berusia 72 tahun ini seperti yang dipetik Harian Metro mendedahkan, dia kini hanya lagi dan hanya berehat di rumah.

“Alhamdulillah, keadaan kesihatan penyakit saya beransur baik. Untuk berlakon, buat masa sekarang saya memang tiada tawaran.

“Jadi, bila dah tak kerja saya memang tak boleh nak tebus semula barang kemas sudah digadai itu kerana tidak berkemampuan dari segi kewangan.

“Lagi pun, dengan keadaan kesihatan saya yang sakit pastinya pihak produksi pun bimbang nak beri tawaran.

IKLAN

“Mana tahu, saya jatuh sakit di lokasi. Malah, saya pun sebenarnya tak mahulah menyusahkan orang,” katanya seperti yang dipetik.

Sementara itu, Mak Jah bagaimanapun memberitahu dirinya masih lagi terlibat dalam dunia seni setakat termampu bagi mencari sumber rezeki.

“Walaupun sudah tidak berlakon, namun saya masih juga sertai aktiviti seni yang termampu dilakukan.

IKLAN

“Dapatlah juga saya mencari sumber kewangan bagi menampung kehidupan. Malah, ada juga rakan artis lain yang membantu termasuk anak-anak,” jelas Mak Jah yang turut isi masa dengan melakukan aktiviti kebajikan.

“Setiap minggu saya akan ke beberapa surau di pusat membeli-belah atau kawasan rehat dan rawat (R&R) bagi menghantar telekung bersih dan mengambil yang kotor dibawa balik ke rumah untuk dibasuh.

IKLAN

“Melakukan kerja amal ini sangat menenangkan jiwa saya walaupun hanya membersihkan kelengkapan untuk orang bersolat,” dedahnya yang kini lebih selesa mendekatkan diri dengan kerja amal.

Pada masa sama, Mak Jah masih perlu mengikuti pemeriksaan berkala di hospital dan klinik kesihatan sekurang-kurangnya dua kali dalam sebulan.

Terdahulu, kisahnya turut dipaparkan menerusi beberapa episod dalam saluran YouTube usahwan terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri.

Sumber/Foto: Harian Metro, YouTube Aliff Syukri

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI