Kredit foto: filmfare.com

Penyanyi terkenal yang banyak meminjamkan suaranya untuk lagu-lagu latar filem Bollywood, Lata Mangeshkar telah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Breach Candy yang terletak di selatan Mumbai pada Sabtu lalu ekoran jangkitan Covid-19.

Biarpun simptom yang dialaminya ringan, namun disebabkan usianya yang sudah menjangkau 92 tahun dia perlu dikawal rapi dengan pemantauan secara beterusan.

Menurut laporan The Indian Express, Dr Pratit Samdani yang merupakan doktor merawat penyanyi tersebut berkongsi, “Dia akan terus berada dibawah pemantauan doktor di Unit Rawatan Rapi.”

Penyanyi Ikonik India, Lata Mangeshkar Dimasukkan Ke ICU Kerana Jangkitan Covid-19
Kredit foto: Instagram Lata Mangeshkar

Bercakap kepada pihak media, anak saudara Lata juga berkongsi perkembangan terkini penyanyi itu. Kongsinya, “Dia mengalami Covid-19 bergejala ringan. Namun memandangkan usianya yang telah lanjut, para doktor yang merawat menasihatkan kami supaya dia kekal di ICU kerana memerlukan rawatan secara berterusan. Sebagai ahli keluarga, kami mahukan yang terbaik dan memastikan dia memiliki penjagaan setiap masa.”

Menceburkan diri dalam dunia nyanyian sejak tahun 1943 pada usia 13 tahun, sehingga kini Lata telah menyanyi 30,000 lagu dalam pelbagai bahasa. Walaupun dia kebanyakannya menyanyi dalam bahasa Hindi, dia juga mempunyai lagu dalam bahasa Tamil, Malayalam dan Bengali.

IKLAN

BACA JUGA: “Teruja Dengan Fasa Baru Ini,” – Preity Zinta Timang Cahaya Mata Kembar Menerusi Proses Ibu Tumpang

Penyanyi Ikonik India, Lata Mangeshkar Dimasukkan Ke ICU Kerana Jangkitan Covid-19
Lata ketika muda. Kredit foto: Instagram Lata Mangeshkar

Antara aktres yang pernah meminjam suaranya sebagai suara mereka di dalam filem seperti Madhubala, Priety Zinta dan ramai lagi.

Pada tahun 2001, pemilik suara emas ini menjadi penerima anugerah berprestij Bharat Ratna yang merupakan anugerah awam tertinggi diberikan kerajaan India kepada rakyat biasa.

IKLAN

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan

Sumber: The Indian Express

IKLAN

 

 

 

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI