Pengarah dan pelakon Michael Ang menjelaskan karya terbarunya, telefilem seram Penaklukan Syaitan yang ditayangkan menerusi Astro slot Citra Eksklusif jam 9.00 malam semalam, adalah berkait dengan santau.

Telefilem tersebut menampilkan lakonan Mawar Rashid, Ben Amir, Nadya Syahera, Sharifah Shahora, Norlia Ghani, Alif Muhaimin dan ramai lagi.

Terdahulu, Michael ketika ditemui MH mendedahkan, ada babak di dalam filem tersebut yang diinspirasikan daripada pengalamannya sendiri.

“Memang saya nak buat cerita mengenai santau. Apa yang saya ceritakan dalam naskhah ini merupakan serpihan pengalaman orang sekeliling yang saya dengar, tetapi ia hanya rekaan semata-mata.

“Mereka bercerita kepada saya mengenai perkara terbabit…Misalnya ada rasa seperti mulut kena tutup, tangan gatal-gatal dan sebagainya,” katanya.

IKLAN

Tambah Michael, dia sendiri pernah melalui kejadian ‘misteri’ yang menyebabkan tangannya mengalami gatal-gatal.

“Saya sendiri pernah melaluinya dulu. Lebih kurang tiga, empat tahun lepas. Ketika itu, saya tak tahu yang saya kena ‘benda’ tu.

“Awalnya saya pun tak berapa pasti, akan tetapi, jam 2 ke 3 pagi macam tu, tangan saya naik gatal-gatal, naik biji-biji. Sebelum azan subuh, ia hilang. Ia seperti ruam. Selama sebulan, hampir setiap malam,” akui Michael.

IKLAN

“Saya pergi berjumpa doktor dua tiga kali, mereka mengesahkan tiada apa-apa. Selepas itu saya mula rasa penat tetapi tak boleh tidur.

“Lalu ada yang menyarankan saya berjumpa dengan mereka yang sepatutnya dan apa yang diberitahu, ‘perkara’ itu ada dan merela cuba membantu mengubati. Alhamdulillah, semuanya kembali baik selepas itu,” ceritanya lagi.

Ditanya sama ada dirinya percaya mengenai santau, pengarah Sweet Dreams ini mengakui ia masih wujud, sementelah pernah berlaku kepada diri-sendiri.

IKLAN

“Kalau diri sendiri dah terkena, apa yang boleh cakap lagi. Masa berubat pun saya tka nak tahu siapa yang hantar pun.

“Malah sebelum ini pun, saya pernah beberapa kali berdepan dengan peristiwa pelik juga melibatkan team produksi. Akan tetapi sekarang ia tidak berlaku lagi,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, Michael memberitahu dia bakal mengarahkan sebuah filem bertemakan cinta tahun hadapan.

Foto: Instagram Michael Ang

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI