Pengarah dan penerbit Michael Ang memanjatkan rasa syukur kerana tahun ini menjadi tahun kelima dia menjalani ibadah puasa seterusnya meraikan Aidilfitri sebagai seorang mualaf.

Sama seperti kebanyakan saudara baru yang lain, kemeriahan meraikan Hari Raya berjalan sempurna dengan keberadaan orang tersayang di sisi.

”Saya beraya sebagai mualaf sudah tahun yang kelima, alhamdulillah. Cuma mungkin saya bertuah kerana keluarga faham dan menerima.

“Malah kami sekeluarga dah pun merancang iaitu pada raya pertama, mereka akan kunjungi rumah saya, datang beraya sama-sama. Mak saya pun sudah ada di Kuala Lumpur.

“Lepas sembahyang raya, kami akan makan tengahari bersama. Saya yang masak,” katanya kepada MH ketika ditemui pada majlis istimewa Sweet Home di Hotel Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Berkongsi mengenai cabaran sepanjang Ramadan, Michael yang sudah terbiasa di kelilingi dengan kenalan beragama Islam tidak berdepan situasi sukar melainkan isu kesihatan yang dialami.

“Untuk saya sendiri, cabaran itu tidaklah terlalu besar sebabnya saya jalani kehidupan seperti biasa saja. Kita tetap akan jadi diri kita, tak kiralah apa budaya yang kita amalkan.

“Cuma kenalah patuhi dan hormati setiap perkara yang tertentu sahaja. Cuma kadang saya ralat bila puasa. Sebab saya ada alami masalah Gerd dan sebelum ini pun pernah jalani pembedahan (masalah lain).

“Ada ketika saya tidak boleh berpuasa malah tahun lalu pun saya alami situasi gerd yang paling teruk. Sekarang doktor ada bekalkan ubat baharu dan nasihatnya, hanya boleh ambil selama 30 hari sahaja kemudian jangan ambilnya lagi.

IKLAN

“Dia bekalkan saya ubat tersebut kerana saya beritahunya mahu berpuasa. Tidaklah membantu 100 peratus, tetapi sekurang kurangnya ia mengurangkan masalah yang dialami,” katanya yang merancang untuk jalani pembedahan Gerd awal tahun depan.

Michael Ang Berkongsi… Sudah 5 Tahun Berpuasa & Raya Sebagai Mualaf, Kini Terima Rezeki Jadi Duta Jenama Gula Michael Ang Berkongsi… Sudah 5 Tahun Berpuasa & Raya Sebagai Mualaf, Kini Terima Rezeki Jadi Duta Jenama Gula Michael Ang Berkongsi… Sudah 5 Tahun Berpuasa & Raya Sebagai Mualaf, Kini Terima Rezeki Jadi Duta Jenama Gula Michael Ang Berkongsi… Sudah 5 Tahun Berpuasa & Raya Sebagai Mualaf, Kini Terima Rezeki Jadi Duta Jenama Gula

Dalam perkembangan lain, kecintaannya terhadap dunia masakan membuka rezeki apabila dia dilantik sebagai duta jenama gula, Sweet Home.

Sweet Home Candied Products Sdn Bhd yang kini muncul sebagai antara pengeluar utama gula batu di Malaysia dan Asia Tenggara berbesar hati menjadikan bintang tersebut sebagai wajah wakilannya.

Pengarah Urusannya, Vincent Teh Chun Hwa berkata, perniagaan keluarga itu dimulakan dengan cara yang sangat sederhana oleh bapanya, Teh Sey Meng di Jinjang, Kepong, pada tahun 1974.

Awalnya syarikat dinamakan Teh Sey Ming Candied Melon Factory (TSM) dan sejajar perkembangan perniagaan, pada tahun 2000 syarikat ditukar kepada nama baru iaitu Sweet Home Candied Products Sdn Bhd (Sweet Home).

IKLAN

“Pada tahun 2010, kami berpindah ke kawasan perindustrian Rawang yang menempatkan pejabat lebih besar dan dilengkapi peralatan perkilangan yang lebih moden untuk meningkatkan lagi pengeluaran gula batu.

“Sejak syarikat ini diasaskan oleh bapa saya, kami sangat mengutamakan kualiti pengeluaran produk. Ia bukan saja menjadi pelengkap kepada minuman dan makanan lain namun dijamin memuaskan hati pengguna.

“Selama 40 tahun kami bekerja tanpa jemu untuk mengeluarkan gula batu yang bermutu tinggi. Berserta pengalaman berpuluh tahun itu, kami kini pakar dalam bidang pengeluaran gula batu,” katanya.

Sementara itu, Wakil Pemasaran Sweet Home, Amirul Ashraf pula menambah, kejayaan syarikat kerana percaya adalah penting untuk memenuhi piawaian tinggi yang diperlukan oleh Industri Makanan Malaysia dan tiada kompromi dalam soal kualiti.

“Kenapa gula batu berbeza daripada gula halus biasa kerana ia memberikan rasa dan tekstur yang lebih baik apabila kita menggunakannya berbanding gula halus. Ia juga melalui proses penghabluran selama 168 jam (tujuh hari).

“Gula batu bukan saja lebih bagus untuk kesihatan daripada gula biasa tetapi ia juga menambahkan lagi keenakan kepada kesemua jenis juadah kerana keunikan rasanya.

IKLAN

“Berbanding pesaing, gula batu yang dihasilkan oleh Sweet Home mendapat sijil pengilangan gula batu yang disahkan FSSC22000 di Malaysia dan kami juga merupakan pengeluar gula batu pertama disahkan halal oleh JAKIM,” katanya.

Sweet Home turut mengeluarkan minuman Longan dan Halia serta Rock Sugar, Brown Sugar, Yellow Rock Sugar dan Honeycomb Sugar.

“Kami adalah peneraju dalam keselamatan dan kualiti makanan. Pasukan Keselamatan Makanan dan Jaminan Kualiti kami terdiri daripada sekumpulan pakar dari setiap bidang keselamatan makanan, yang dilatih secara tetap dalam amalan terbaik.

“Falsafah keselamatan makanan kami ialah, jika kami tidak yakin dengan produk kami, kami tidak akan menjualnya kepada pengguna.

“Kami mempunyai sistem yang ketat yang diikuti dengan teliti dengan mengawasi pengauditan pematuhan, membantu dengan pelbagai pensijilan keselamatan makanan dan berinteraksi dengan semua agensi kawal selia untuk memastikan kami memenuhi keperluan kawal selia standard tinggi,” katanya lagi.

Dalam pada itu Michael akui dia mengenali jenama berkenaan setelah diperkenalkan ibu yang sering menggunakan produk Sweet Home dalam masakan dan juga minuman sebelum ini.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI