#MHTrivia Nombor 2 Hero Remaja, Ini 10 Fakta ‘Wow’ Syafiq Kyle, Dia…

Kacak dan bergaya. Itulah fizikal yang boleh digambarkan apabila menyebut pelakon yang bernama Syafiq Kyle.

Aktor ini kembali diperkata, serentak dengan bermulanya perjalanan drama Nur 2, bermula semalam.

Jadi, ikuti 10 fakta menarik mengenai pelakon yang bernama Syafiq Kyle ini. Check it out!

1.Syafiq Kyle atau nama sebenarnya, Mohd Syafiq Shamim Bin Abdul Razak dilahirkan pada 24 Jun 1992 dan membesar di Kuala Lumpur.

2.Pelakon berusia 27 tahun ini merupakan anak kedua daripada tiga adik-beradik yang kesemuanya lelaki.

3.Sebelum memulakan kerjaya sebagai pelakon, Syafiq merupakan graduan Diploma Filem, Teater dan Animasi di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

IKLAN

4. Pernah menyertai pencarian Hero Remaja 2011/2012 bersama-sama dengan Fattah Amin, Saharul Ridzwan, Hafreez Adam, Ben Amir dan ramai lagi. Syafiq dinobatkan sebagai naib juara.

5.Sekitar 2011, Syafiq telah memulakan karier sebagai pelakon dan telah muncul di televisyen buat kali pertama menerusi drama lakonannya berjudul Iparku Diva di Astro Warna.

6.Kemudian, Syafiq semakin dikenali menerusi lakonannya di dalam sebuah drama berunsur keagamaan, Tanah Kubur di Astro OASIS.

7.Sehingga kini, sudah lebih 30 buah drama yang dilakonkan pelakon ini. Antara dramanya ialah Kerana Terpaksa Aku Relakan, Mencintaimu Mr.Photographer, Dekatkan Jarak Kita dan banyak lagi.

IKLAN

8.Nama Syafiq kian dikenali apabila muncul dengan watak Ustaz Adam menerusi Nur. Ia mencipta fenomena yang sekali gus meningkatkan lagi popularitinya. Seduel Nur 2 juga turut mencipta fenomena.

9. Syafiq juga turut dihimpit kontroversi apabila berlakunya penularan video lucah di laman media sosial yang didakwa mirip wajah pelakon terbabit.

10. Syafiq memenangi Anugerah Skrin 2018 untuk kategori Pelakon Lelaki Terbaik Drama Rantaian.

Sumber : Carian Google/ Instagram Syafiq Kyle