Pelakon Anita Baharom menjelaskan tidak ada dalil mengatakan berdosa untuk seseorang mendirikan rumah tangga biarpun tidak sampai setahun pasangan meninggal dunia.

Anita, 39, sebaliknya menyifatkan sudah tertulis suratan jodoh menerusi perkahwinan kedua dengan ahli perniagaan, Engku Isyamudin Tuan Losin, 48.

“Tidak ada dosa untuk kami berkahwin awal dan tiada dalil yang melarangnya. Bagi saya, menghalalkan lebih baik daripda tunggu lama-lama.

“Kami lebih tahu diri kami macam mana. Lagipun bukan saya buat keputusan seorang, sebaliknya saya dapatkan juga pandangan  daripada keluarga serta orang alim ulama yang lain.

“Mereka semua cakap, cepatkan lebih afdal dan baik,” katanya kepada MH.

Terdahulu, Anita dan Engku Isyamudin sah disatukan sebagai suami isteri dengan sekali lafaz tepat jam 11.50 pagi Khamis di Garden Hall, Bizmilla One City, Subang Jaya, Selangor.

IKLAN

Pelakon drama Dunia Baru itu juga mendedahkan dia dilamar suami pada 19 Oktober lalu dan hanya mengambil masa singkat untuk menguruskan hari bahagianya.

“Dia melamar saya pada hari ulang tahun kelahirannya iaitu 19 Oktober lalu. Tanpa berfikir panjang, saya terima dan anak-anak pun memberi respons positif.

“Lebih-lebih anak sulung saya, Syifa sangat supportive dan suruh terima lamaran tersebut,” katanya.

Selain itu, Anita menyifatkan dia perkahwinan bersama Engku Isyamuddin merupakan peluang kedua untuk kembali bergelar seorang isteri.

IKLAN

“Bagi saya, perkahwinan ini merupakan dunia baru dan peluang kedua untuk saya menjadi seorang isteri yang solehah serta terbaik untuk suami.

“Pengalaman lepas sangat indah dan saya percaya Allah beri peluang kedua ini untuk mengindahkan lagi kehidupan.

“Semoga saya menjadi isteri mithali dan saling berpegangan tangan dengan suami untuk ke syurga bersama anak-anak kami,” katanya.

Akuinya, dia dan suami juga tidak menolak sekiranya diberikan rezeki untuk menimang cahaya mata.

IKLAN

“Jika tanya tentang perancangan anak, kami terima dengan berlapang dada sekiranya dikurniakan rezeki oleh Tuhan,” katanya lagi.

Ini merupakan perkahwinan kedua Anita manakala yang keempat buat Engku Isyamudin.

Terdahulu, suami Anita yang juga bekas penerbit program TV3, Allahyarham Mohd. Ismadi Ismail menghembuskan nafas ketika tidur pada 1 Januari lalu.

Perkahwinan Anita dengan Mohd. Ismadi dikurniakan tiga cahaya mata, Syifa Dhia Nurina, 15, Mohamad Dhia Iskandar, 11, serta Mohamad Dhia Mikail, 8 tahun.

Engku Isyamudin mempunyai lapan anak berusia enam hingga 24 tahun hasil tiga perkahwinan terdahulu.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik Di Sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI