Mungkin ramai yang belum tahu, selain berbakat sebagai pelakon, Bella Astillah juga mempunyai bakat dalam bidang nyanyian.

Malah, bintang berusia 26 tahun ini pernah merakam album kanak-kanak dengan menyanyikan koleksi lagu kanak-kanak seperti Bangau Oh bangau, Tom Tom Bak, Air Pasang Dalam dan sebagainya bersama adiknya, Didi Astillah.

Bagaimanapun, kali terakhir Bella atau nama sebenarnya Dayang Nabellah Awang Astillah merakamkan lagu ialah pada usia 12 tahun menerusi lagu tema Diara Ramadan Rafique.

Selepas sekian lama, Bella yang juga pelakon Cinta Belum Tamat Tempoh kini kembali ke studio rakaman dengan merakamkan lagu Tenang hasil ciptaan Audi Mok terbitan dan edaran Universal Music.

Berkongsi lanjut mengenai lagu itu yang sudah pun dilancarkan hari ini, Bella berkata, Tenang bukanlah mengenai kisah hidupnya 100 peratus.

“Saya percaya setiap individu menginginkan kehidupan yang baik. Bagi saya, apabila kita sentiasa positif, insya-Allah mudah untuk berasa tenang. Dari situ, saya dan komposer mendapat sedikit inspirasi untuk lirik lagu Tenang.

“Lirik lagu ini tidak sepenuhnya mengenai perjalanan hidup saya, tapi lebih kepada ingin berkongsi perasaan positif untuk sentiasa bersangka baik dengan ujian dan jangan putus asa,” katanya.

IKLAN

Tambah ibu tunggal ini lagi, meski sudah lama meninggalkan dunia nyanyian, namun pengalaman merakamkan Tenang sesuatu yang mengujakan.

Apatah lagi dia dibantu komposer hebat dan berpengalaman sekali gus memudahkan proses berkenaan.

“Proses merakamkan lagu Tenang sangat tenang. Di mana segalanya dipermudahkan. Alhamdulillah, dengan bantuan Audi Mok sendiri membuatkan saya lebih selesa dan sangat mudah.

“Kami saling mendengar pendapat masing-masing. Itu yang memudahkan lagi proses rakaman lagu ini. Begitu juga ketika proses memperdengarkan melodi lagu. Audi sangat memahami dan kreatif,” terang Bella.

 Ditanya alasan utama dia merakamkan lagu itu, Bella mengakui ia bagi memenuhi keinginan dan permintaan peminat.

IKLAN

 “Saya sering melakukan ‘cover’ lagu dan ramai yang menginginkan untuk saya mempunyai lagu sendiri.

 “Lagu terakhir yang dirakam adalah Diari Ramadhan Rafique dan itu pun sewaktu saya berusia 12 tahun.

 “Disebabkan itu saya fikir adalah lebih baik saya ada lagu sendiri sebagai hadiah kepada pendengar setia ‘cover’ saya di media sosial,” katanya lagi.

Walaupun kehadirannya bukan untuk bersaing dengan mana-mana penyanyi profesional sedia ada, Bella mengakui dia mahukan yang terbaik buat lagu itu.

IKLAN

“Saya percaya pihak Universal Music lebih tahu mengenai apa yang terbaik untuk lagu ini.

“Namun, saya tidak pernah meletakkan harapan tinggi dengan niat untuk lagu ini meletup. Tapi, sudah semestinya saya menginginkan yang terbaik. Kalau ada rezeki untuk mana-mana pertandingan saya tidak menolak.

“Malah, saya juga percaya semua penyanyi berharap lagu mereka dapat diterima pendengar dengan baik dan positif. Doakan semoga lagu ini dipermudahkan,” akui Bella.

Tenang dilancarkan secara rasmi di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox, Deezer,,Joox dan Apple Music.

Manakala bagi video muzik pula dilancarkan di saluran YouTube Universal Music Malaysia pada jam 3.00 petang, hari ini.

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI