“Lepas Recording Semalam Saya Terdiam, Lama Fikir…,” – 8 Tahun & 6 Hos Bersama Silih Berganti, Awal Ashaari ‘Signing Off Melodi’

Pengacara dan pelakon, Awal Ashaari mengumumkan dia meninggalkan program hiburan popular, Melodi pada Sabtu dan rakaman terakhir telah pun dilakukannya secara virtual pada Jumaat.

Malah jelasnya, ralat adalah perkataan paling sesuai mengenai apa yang dirasanya ketika ini, selepas lapan tahun bersama program berkenaan.

Awal menambah, seperti yang difahamkan, TV3 mengambil keputusan untuk menggantikan pengacara sedia ada dengan In-house Talent yang bernaung dibawah pengurusan Media Prima bermula Ogos 2021.

“The hardest goodbye is when you don’t get to say goodbye.

“Dua minggu yang cukup sugul, bagi saya. Ikutkan hati nak berdiam sahaja, tapi memandangkan ramai yang dah bertanya, tak baik pula membiarkan peminat & rakan rakan media berteka teki.

“Semalam, Jumaat 25 Julai 2021 merupakan hari terakhir saya bersama Program Melodi. Sepanjang MCO, kami bersiaran secara virtual, dan petang semalam merupakan rakaman saya yang terakhir bersama Janna, di rumah kami masing masing.

“Pihak Stesyen mengambil keputusan untuk menggantikan pengacara sedia ada dengan In-house Talent yang bernaung dibawah pengurusan Media Prima bermula Ogos 2021, sebagai mana kami diberitahu.

“Dua minggu diberikan untuk kami menghabiskan dua episod terakhir sebelum Melodi memperkenalkan hos baru mereka minggu ini.

“Terkejut.. sebelum ini kalau ada pertukaran, kita akan boleh jangka. Ada hint, ada kiasan, ada internal information dan selalunya cukup masa yang diberi untuk transisi yang besar dalam kejaya kami.

“Dua minggu? Tentunya satu keputusan yang sukar diterima disaat anak seni rata rata berdepan dengan kekangan tidak boleh bekerja, dan industri seni tidak dibenarkan beroperasi, khidmat yang saya curahkan sepanjang 8 tahun bergelar Pengacara Melodi seolah olah terhenti begitu sahaja.

“Tapi saya percaya kepada rezeki, Qada dan qadar. Bukanlah niat untuk menongkat langit. Usia 8 tahun sudah cukup untuk mana mana pengacara matang dan beroleh kepuasan dalam program kelolaan mereka. Saya redha dan sikit pun tak ambik hati,” jelasnya.

IKLAN

Awal berkongsi luahan tersebut menerusi satu pautan di Instagram miliknya yang dikemas kini.

“RALAT. Itulah ungkapan yang paling tepat buat masa ni. Ralat tak sempat balik ke set Melodi untuk episod akhir. Ralat tak dapat buat proper handover kepada bakal pengganti saya.

“Ralat tak dapat jumpa team Melodi yang dah macam keluarga sendiri. Ralat tak sempat sign off program kesayangan saya ni. Ralat sebab tak sempat jugak untuk plan hala tuju kerjaya saya lepas ni.

“Lepas recording semalam, saya terdiam. Lama saya fikir, macam ini pengakhkiran saya dalam program ni? Bukan lah minta untuk nak diraikan, cuma saya tak sempat nak bid farewell buat semua yang berjasa, yang bekerjasama dan menyokong sepanjang saya bersama Melodi.

“Here I am, writing this because I need closure, before I move into a new chapter of my life. 4 orang Penerbit, 6 orang host bersama silih berganti selama 8 tahun bersama Melodi.

“Abang Sufian, Abang Azman Abdul Ghaffar, Abang Jamil Hassan, Michelle Wee & Adeed, terima kasih kerana mempercayai bakat saya dan segala ilmu yang diberikan selama ini.

“Kepada rakan rakan pengacara, Dira, Zizan, Sherry, Zulin, AG & Janna.

“Family kecil Melodi: Nik, Izza, Ria, Phen, Ecah, Pogy, Abg2 soundman, Abg2 cameraman, Abg2 lighthing dan semua yang bertungkus lumus untuk memastikan Melodi dapat live setiap hari Ahad selama ini.

“Kepada anda semua penonton Melodi dari mula mula saya bersiaran sampai lah ke episod terakhir esok, TERIMA KASIH tak terhingga. Saya mintak maaf sekiranya ada salah silap saya sepanjang saya mengenadalikan Melodi.

“Kepada pihak pengurusan Media Prima, thank you so much for letting me be part of Melodi’s legacy. This indeed one of the best achievement in my career.

“Dari kecik saya tengok Melodi, kesemua idola saya pernah mengacarakan program ni dan bila saya dapat mengacarakan Melodi, ia satu pengiktirafan yang cukup besar buat saya,” tulisnya lagi.

Suami kepada Scha Alyahya itu turut menzahirkan ucapan maju jaya kepada hos baru yang akan mengendalikan rancangan hiburan mingguan itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Awal Ashaari ® (@awalashaari)

“Kepada bakal pengganti saya di Melodi, Tahniah dan saya yakin awak mampu untuk menggalas tanggungjawab ini. Melodi bukan sekadar kerjaya, tetapi tanggunjawab dan legasi yang diamanahkan kepada setiap pengacaranya.

IKLAN

“Akan ada artis yang bermasam muka dan dah tak tegur kita, ada yang akan DM kita tanya kenapa kita cerita pasal isu dia?

“Ada yang akan panas dengan cara penyampaian kita dan ada juga yang akan “unfollow” dan block kita.. Akan ada juga peminat dan fanatik artis yang akan kutuk dan maki kita bila kita usik artis kesayangan mereka.

“Tapi kita kena tau yang kita cuma menjalankan tugas kita.. I wish you all the best and i’ll be watching from home.

“Sekian saja dari saya. Saya doakan Melodi akan kekal utuh sebagai program hiburan nombor 1 di Malaysia dan buat terakhir kalinya: “Tingkatkan Prestasi, Kurangkan Kontroversi, Berdiri diatas bakat sendiri”. Saya Awal Ashaari, signing off Melodi TV3,” tulisnya lagi.

Media Hiburan sedang menganjurkan pertandingan menarik bersempena dengan MCO 3.0 ini, siapa tahu rezeki akan jadi milik anda.

Pertandingan nyanyian ‘Karok Lockdown’ khas buat anda yang mahu ketengahkan bakat menyanyi, kalau bertuah ganjaran wang tunai menanti!

Apa yang anda perlu buat? Klik saja link DI SINI untuk mendaftar sekarang. Mana tau korang pemenang yang kami cari, all the best!

Foto: Instagram Awal Ashaari