“Kita Tak Cukup Bersyukur,” – Kisah Tukang Cuci Anak Lima Sentiasa Senyum Meleret, Syukur Dengan Rezeki. Nourul Depp Berkongsi…

‘Bersyukur’. Itu kata kunci yang harus dipegang dalam menjalani kehidupan.

Walau sesukar mana, hadapi dengan penuh kesyukuran kerana daripada situ, lahirnya nikmat hidup.

Menurut penyanyi Nourul Depp, dia ada bertemu seorang lelaki yang bekerja sebagai tukang cuci di bangunan kediamannya.

Tidak lekang dengan senyuman, setiap pertanyaan mengenai latar belakang dijawab dengan penuh keterujaan lebih-lebih lagi apabila berkisar mengenai isteri dan lima anaknya.

Kagum dengan sifat lelaki itu yang menjalani rutin kehidupan dengan penuh rasa syukur, jelas ibu kepada empat orang anak ini menjelaskan kadang kala kita lupa untuk bersyukur atas apa sahaja nikmat yang dikurniakan, malah lupa rezeki datang daripada Allah SWT.

“Cerita lelaki ini… .

Dia ada pelbagai alasan kalau dia nak tak happy.

Cleaner, berkahwin. Anak 5.

IKLAN

Dia pekerja baru kat building kami. Dia mai qeja setiap hari senyum melerek.

Satu hari dia mai kat kami. Dia tanya : “kamu muslim?” Kami jawablah “ya” .

Awat? Kami tanya. Dia senyum lagi lebaq. Dia kata : “saya juga muslim. Saya kawin orang malaysia.” Senyum lagi panjang. Lagi maneh .

Kami tanya dia lagi: “baru kawin ka?” Jawapan dia : “dak. Lama dah. Dah 15 tahun!” . Senyum dia tu macam baru kwin semalam!

Kami terkejut. Kami teruih berkata kat diri kami. MasyaAllah. Betapa bersyukur nya dia. Happy nya dia. Hidup mesti tak mudah untuk dia. Ada Anak 5. Setiap 2 tahun dapat anak.

Cerita part anak anak dia, dia teruih lagi happy. Dari senyum, teruih ke gelak.

Powernya rasa bersyukur. Powernya rasa redha dan berserah pada Yang Maha Esa.

Apa alasan kita untuk tak happy dan rasa tak cukup?

Kita tak cukup bersyukur. Kita lupa yang rezeki tu mai dari berusaha. Kita lupa yang kita ni M lebih selalunya .

IKLAN

Kita complain sebab kita lupa merungut tu tandanya tak bersyukur. Bila tak bersyukur, apa jadi?

Tak happy. Muka masam. Buat apa semua tak kena. Kita merungut. Rezeki pun tak masuk.

Berterima kasih pada tuhan. Itu tanda bersyukur. Rezeki lagi mai bertalu talu Tapi kena usaha la na.

Ini tips untuk happy. Bersyukur. Fokus pada apa yang ada. Bukan pada yang tak ada,” kongsinya panjang lebar.

View this post on Instagram

Cerita lelaki ini… . Dia ada pelbagai alasan kalau dia nak tak happy. . Cleaner, berkahwin. Anak 5. . Dia pekerja baru kat building kami. Dia mai qeja setiap hari senyum melerek. . Satu hari dia mai kat kami. Dia tanya : “kamu muslim?” Kami jawablah “ya” . Awat? Kami tanya. Dia senyum lagi lebaq. Dia kata : “saya juga muslim. Saya kawin orang malaysia.” Senyum lagi panjang. Lagi maneh . Kami tanya dia lagi: “baru kawin ka?” Jawapan dia : “dak. Lama dah. Dah 15 tahun!” . Senyum dia tu macam baru kwin semalam! . Kami 😱😱😱. Kami teruih berkata kat diri kami. MasyaAllah. Betapa bersyukur nya dia. Happy nya dia. Hidup mesti tak mudah untuk dia. Ada Anak 5. Setiap 2 tahun dapat anak. . Cerita part anak anak dia, dia teruih lagi happy. Dari senyum, teruih ke gelak. . Powernya rasa bersyukur. Powernya rasa redha dan berserah pada Yang Maha Esa. . Apa alasan kita untuk tak happy dan rasa tak cukup? . Kita tak cukup bersyukur. Kita lupa yang rezeki tu mai dari berusaha. Kita lupa yang kita ni M lebih selalunya . Kita complain sebab kita lupa merungut tu tandanya tak bersyukur. Bila tak bersyukur, apa jadi? . Tak happy. Muka masam. Buat apa semua tak kena. Kita merungut. Rezeki pun tak masuk. . Berterima kasih pada tuhan. Itu tanda bersyukur. Rezeki lagi mai bertalu talu Tapi kena usaha la na. . Ini tips untuk happy. Bersyukur. Fokus pada apa yang ada. Bukan pada yang tak ada. . #nouruldepp #nouruldeppshares #nouruldeppsays #nouruldeppqoutes

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

Daripada kesyukuran datangnya nikmat dalam menghargai kehidupan.

Foto : Instagram Nourul Depp