“Kita Patut Bagi Peluang Untuk Dia Dapatkan Bantuan,” – Meski Ambil Masa Lama, Tasha Manshahar Syukur Anak Kini Dah Boleh Bertutur

Penyanyi, Tasha Manshahar mengakui pada awalnya dia memang agak risau melihat perkembangan anaknya yang dikata agak lambat untuk bertutur meskipun selepas usianya mencecah setahun enam bulan.

Menurut Tasha, para peringkat umur tersebut, anaknya, Muammar masih belum mampu untuk menyebut perkataan-perkataan bermakna seperti kebanyakkan bayi yang lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tashamanshahar

“Ada satu ketika saya sangat risau sebab Muammar belum sebut apa-apa perkataan. Kalau ikut guideline, Muammar kira lambat jugak bercakap. Pernah masa pergi check up setahun enam bulan, doktor tanya perkataan apa je dia dah sebut. I kata, “takde”. Sebab memang takde.

“Dia buat bunyi tapi takde perkataan bermakna. Apa maksud perkataan bermakna? Contoh anak sebut “mama” dan mama tu memang dia tujukan untuk ibu dia. Contoh lain, susu. Contoh dia sebut “shu” walaupun pelat, tapi dia sebut bila dia nak susu. Dan kita faham perkataan “shu” tu dia maksudkan susu.

“Generally, 1y6m anak dah mula sebut beberapa perkataan bermakna tapi Muammar langsung takde masa tu,” tulisnya.

Luahan tersebut dikongsikan sendiri oleh isteri kepada penyanyi dan penyampai radio, Raqib Majid itu menerusi sebuah hantaran di laman Instagram.

IKLAN

Jelas Tasha lagi, sebagai ibu bapa, dia dan suami tidak pernah berputus asa untuk mencuba pelbagai cara sehingga anaknya itu mampu bertutur.

“Lagi pulak doktor tanya if kitorang nak dia buatkan referral letter ke therapist. As first time mom, tipulah kalau tak risau. Tapi at the same time, tak adil utk Muammar kalau I in denial.

“For me, if kita betul sayang anak kita, kita patut bagi peluang untuk dia dapatkan bantuan kalau dia memang perlukan. Itu hak dia.

“So I discuss dengan Raqib, then we decided untuk bagi masa sampai dia dua tahun. Jadi dalam tempoh ni kitorang try macam-macam.

“Alhamdulillah, masa umur dua tahun dah mula ada perkataan bermakna. Kitorg continue lagi usaha dan seingat I masa dia nak masuk 2y6m, dia dah boleh gabung 2 – 3 perkataan,” kongsinya lagi.

Berkat usaha dan kesabaran yang tinggi, Tasha menzahirkan rasa lega kerana Muammar kini sudah pun mampu bertutur dan menyusun kata-katanya sendiri.

Jelas Tasha, setiap anak mempunyai perkembangan yang berbeza tidak perlulah kita membandingkan mereka dengan kanak-kanak lain.

“Lambat sikit kan? Tapi ada progress Alhamdulillah. Ni dah nak masuk 3 tahun Jun 2022, masyaAllah tabarakAllah, dah boleh buat ayat lengkap, dah boleh buat kawan borak, dah pandai nyanyi. Ahamdulillah.

IKLAN

“Banyak ayat lain dia dah cakap tapi ayat atas ni sangat random terus I teringat masa I risau dia lambat cakap dulu. Setiap anak progress dia berbeza-beza. Don’t compare.

“Tapi as parents, do our best to help them, appreciate them sebab sesungguhnya anak-anak ni lah yang ajarkan kita byk perkara. Semoga anak-anak kita sentiasa dalam lindungan Allah,” akhirinya.

Sekadar infromasi, Tasha berkahwin dengan Raqib Majib pada 8 September 2018. Selain Muammar, mereka turut dikurniakan seorang lagi anak, Mateen Rizqi yang kini berusia tujuh bulan.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber & Kredit Foto: Instagram Tasha Manshahar