Pasangan pengantin baru, Datin Seri Heliza Helmi,36, dan suami, Datuk Seri Mahadi Badrul Zaman,38, sekali lagi diraikan di dalam satu majlis istimewa, Sabtu lalu.

Acara tersebut telah dilangsungkan di Bizmilla Grand Ballroom, Eco Sanctuary, Selangor dan majlis tersebut sebenarnya telah anjurkan rakan baik, Mila Jirin sebagai hadiah buat rakan baiknya itu.

Mengambil tema ‘Malam Islamik’, majlis turut meraikan simbolik 15 tahun ukhuwah serta persahabatan di antara Mila dan Heliza.

Terdahulu Heliza, mengakhiri zaman bujang pada 1 Januari lalu dengan suaminya yang juga ahli perniagaan, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya.

Heliza atau atau nama penuhnya, Nur Heliza Helmi pada mulanya agak keberatan untuk menerima hadiah berkenaan. Namun mengalah mengenangkan persahabatan mereka yang sedia terjalin sejak sama-sama menyertai Akademi Fantasia musim kelima (AF5).

“Selesai majlis pernikahan dan resepsi, saya dan suami tak ketinggalan diraikan teman baik yang bersungguh-sungguh menganjurkan beberapa majlis. Mila sendiri tak ketinggalan. Dia memang berniat sekian lama. Kalau saya kahwin, mahu diberikan hadiah majlis persandingan.

“Dia sendiri siapa tak kenal memang ‘tauke majlis kahwin’ sejak tahun 2013 selepas tak lagi fokus dalam dunia seni. Masa dia suarakan hasrat itu, saya terkejut. Malah bertambah segan kerana hadiah itu terlalu besar nilainya.

“Tapi dia bersungguh sungguh nak juga memenuhi niat terbuku itu. Akhirnya saya ‘tewas’. Lantas saya pun teringat Nabi Muhammad SAW sendiri tidak menolak hadiah pemberian sahabatnya.  Saya pun ikut sunah Nabi dengan menggembirakan Mila,” katanya.

Malah Heliza yakin Mila dan perniagaan perkahwinannya menjadi asbab untuk terus mengerat dan menyatukan silaturahim sesama insan.

“Penerimaan dan persetujuan hadiah itu juga membuka ruang dan harapan kepada tetamu yang datang majlis itu sama sama berkongsi kegembiraan dan keberkatan.

IKLAN

“Saya yakin hadiah itu ibarat susun atur Allah Taala menerusi Mila untuk diri ini. Dapat juga rezeki sahabat dan insan lain saya kenali datang ke majlis. Termasuklah teman dan tenaga pengajar AF5.

“Majlis Maulid juga diadakan seperti sebelum ini bertujuan memuliakan Nabi SAW. Turut diadakan majlis bacaan Al Quran serta perkongsian ilmu bermanfaat daripada golongan asatizah,” katanya.

“Kalau Saya Kahwin, Mahu Diberikan Hadiah Majlis Sanding,” – Sama-Sama Di AF5, Mila Jirin Ikhlas Hati Anjur Acara Istimewa Buat Datin Seri Heliza Helmi & Suami “Kalau Saya Kahwin, Mahu Diberikan Hadiah Majlis Sanding,” – Sama-Sama Di AF5, Mila Jirin Ikhlas Hati Anjur Acara Istimewa Buat Datin Seri Heliza Helmi & Suami

Heliza pada masa sama turut berkongsi soal hubungan di antara mereka berdua dan bersyukur mereka dipertemukan.

“Mila cukup bernilai, Masya-Allah. Saya ini tiada apa apa. Dia sangat hebat, baik, solehah dan segala serbi lengkap. Tuhan mempertemukan kami di AF5. Kami akrab walaupun tak sentiasa berhubung dan bersua.

“Namun hubungan dalam hati itu tetap mekar. Kami kalau ada kesempatan akan berkongsi pelbagai cerita. Termasuklah  berborak fasal zaman dan kenangan dulu,” katanya.

IKLAN

Heliza yang mesra dengan sapaan Kakja rupanya sebelum ini pernah menerima mesej pertanyaan Abang Dee (suami) di Instagram (IG) mengenai bantuan kemanusiaan yang ingin disalurkan.

“Saya ketika itu sudah terbabit dengan aktiviti pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO). Mesej itu sebenarnya cukup rawak. Macam orang lain mesej tanya mengenai bantuan mahu diberikan dan sebagainya. Saya membalas pertanyaannya seperti orang lain juga.

“Momen itu berlalu sepintas lalu tanpa ada sebarang pertemuan. Selepas itu tiada apa apa pun terjadi. Malah masing masing meneruskan kehidupan macam biasa. Dijadikan cerita saya dapat tahu dia mahu menunaikan umrah.

“Jadi saya pula jenis yang selamba akan mengirimkan doa untuk dipanjangkan di Tanah Suci Makkah. Saya turut mengirimkan doa melaluinya.

“Saya jenis yang akan kirim doa kepada sesiapa termasuk mereka yang tak dikenali seperti netizen. Kita pun tak tahu doa siapa yang akan dimakbulkan Tuhan,” katanya.

“Kalau Saya Kahwin, Mahu Diberikan Hadiah Majlis Sanding,” – Sama-Sama Di AF5, Mila Jirin Ikhlas Hati Anjur Acara Istimewa Buat Datin Seri Heliza Helmi & Suami “Kalau Saya Kahwin, Mahu Diberikan Hadiah Majlis Sanding,” – Sama-Sama Di AF5, Mila Jirin Ikhlas Hati Anjur Acara Istimewa Buat Datin Seri Heliza Helmi & Suami

IKLAN

Ungkap Heliza lagi, salah satu doa yang dikirimkan kepada Abang Dee termasuklah perihal jodoh.

“Doa jodoh itu dipanjangkannya di depan Kaabah. Pada ketika detik itu juga, bagai hadir isyarat yang jodoh tertulis antara kami .

“Dipendekkan cerita, dia bertemu keluarga untuk menyunting saya. Seterusnya Allah lorongkan semua itu ke satu ikatan ijab kabul,” katanya.

Ditanya mengenai Abang Dee yang juga pengasas dan Presiden AUF MBZ Consortium iaitu syarikat yang menawarkan perkhidmatan pelaburan kewangan, Heliza dengan rendah hati mengakui sukar mengungkapkan gambaran itu dengan kata kata.

“Sesuatu mengenai dirinya yang susah nak diterangkan dalam satu perkataan atau baris ayat.

“Dia… Masya-Allah, Subhanallah, Alhamdulilah. Dialah syurgaku. Saya bersyukur dikurniakannya. Moga mudah mudahan doa rumah tangga kami sampai ke jannah,” katanya yang turut menyifatkan isteri sebagai wanita yang boleh hidup bersamanya sampai bila-bila.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

Foto: Bizmilla Wedding Centre

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI