Perlanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 14 April nyata menimbulkan pelbagai reaksi rakyat Malaysia, namun majoriti reda akan keputusan yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin demi mengelakkan wabak semakin menular.

Jelas PU Azman, menerusi hadis sahih, Nabi Muhammad SAW membawa perkhabaran gembira buat umat Islam yang sedang dilanda wabak. Jelasnya, Rasulullah SAW bersabda, wabak itu diturunkan sebagai azab kepada sesiapa yang Allah kehendaki, namun Allah jadikan penyakit itu sebagai rahmat buat orang-orang beriman.

Malah, setiap hamba-Nya yang tetap duduk di negerinya dalam keadaan sabar dan mengharapkan ganjaran Allah dan yakin akan jangkitan yang berlaku adalah ketentuan Allah akan mendapat pahala Syahid.

“Korang hadamkan yer.

عن عائشة أم المؤمنين أنَّها سَأَلَتْ رَسولَ اللَّهِ ﷺ عَنِ الطّاعُونِ، فأخْبَرَها نَبِيُّ اللَّهِ ﷺ: أنَّه كانَ عَذابًا يَبْعَثُهُ اللَّهُ على مَن يَشاءُ، فَجَعَلَهُ اللَّهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ، فليسَ مِن عَبْدٍ يَقَعُ الطّاعُونُ، فَيَمْكُثُ في بَلَدِهِ صابِرًا، يَعْلَمُ أنَّه لَنْ يُصِيبَهُ إلّا ما كَتَبَ اللَّهُ له، إلّا كانَ له مِثْلُ أجْرِ الشَّهِيدِ.

“Maksud :Daripada Aishah, “Aku bertanya Rasulullah ﷺ tentang wabak taun. Baginda ﷺ jawab itu adalah AZAB yang Allah turunkan kepada sesiapa yang Allah kehendaki. Allah jadikan penyakit itu sebagai RAHMAT kepada orang-orang beriman. Tiada sesiapa yang ditimpa taun dan duduk tetap di negerinya dalam keadaan sabar, mengharapkan ganjaran Allah dan yakin jangkitan yang berlaku adalah ketentuan Allah, melainkan Allah akan memberinya pahala Syahid”. (Sohih Bukhari),” kongsinya.

IKLAN

Malah jelas penceramah bebas ini lagi, sebagai orang beriman, umat Islam harus melihat wabak yang berlaku sebagai rahmat Allah.

“Jadi korang fokuskan perkataan azab dan rahmat. Kalau kita rasa kita beriman, maka wabak ini adalah rahmat.

“Tu kena tepuk dada sendiri.

IKLAN

“Satu lagi, fokuskan perkataan sabar dan mengharapkan ganjaran. Kalau ada dua sifat ini, kitalah orang yang Nabi tujukan hadis ini.

Yes, tak dinafikan kita akan fikirkan tentang rindu, makan dan gaji. Masing-masing ada tekanan sendiri. Samada dari syarikat besar sampailah yang tiada rumah.
Tapi Allah akan berikan ketenangan dalam jiwa mukmin tak kira siapa pun dia.

Jangan lupa frontliners kita. Kalau kita bagi alasan tak kuat, Cik Man pun rasa tak kuat. Kita semua rasa tak kuat. Tapi kita kena paksa untuk kuat.

IKLAN

Satu lagi sebelum Cik Man terlupa, sapa ada lauk, cakap tau,” jelasnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Korang hadamkan yer. . عن عائشة أم المؤمنين أنَّها سَأَلَتْ رَسولَ اللَّهِ ﷺ عَنِ الطّاعُونِ، فأخْبَرَها نَبِيُّ اللَّهِ ﷺ: أنَّه كانَ عَذابًا يَبْعَثُهُ اللَّهُ على مَن يَشاءُ، فَجَعَلَهُ اللَّهُ رَحْمَةً لِلْمُؤْمِنِينَ، فليسَ مِن عَبْدٍ يَقَعُ الطّاعُونُ، فَيَمْكُثُ في بَلَدِهِ صابِرًا، يَعْلَمُ أنَّه لَنْ يُصِيبَهُ إلّا ما كَتَبَ اللَّهُ له، إلّا كانَ له مِثْلُ أجْرِ الشَّهِيدِ. . Maksud :Daripada Aishah, "Aku bertanya Rasulullah ﷺ tentang wabak taun. Baginda ﷺ jawab itu adalah AZAB yang Allah turunkan kepada sesiapa yang Allah kehendaki. Allah jadikan penyakit itu sebagai RAHMAT kepada orang-orang beriman. Tiada sesiapa yang ditimpa taun dan duduk tetap di negerinya dalam keadaan sabar, mengharapkan ganjaran Allah dan yakin jangkitan yang berlaku adalah ketentuan Allah, melainkan Allah akan memberinya pahala Syahid". (Sohih Bukhari). . Jadi korang fokuskan perkataan azab dan rahmat. Kalau kita rasa kita beriman, maka wabak ini adalah rahmat. . Tu kena tepuk dada sendiri. . Satu lagi, fokuskan perkataan sabar dan mengharapkan ganjaran. Kalau ada dua sifat ini, kitalah orang yang Nabi tujukan hadis ini. . Yes, tak dinafikan kita akan fikirkan tentang rindu, makan dan gaji. Masing-masing ada tekanan sendiri. Samada dari syarikat besar sampailah yang tiada rumah. . Tapi Allah akan berikan ketenangan dalam jiwa mukmin tak kira siapa pun dia. . Jangan lupa frontliners kita. Kalau kita bagi alasan tak kuat, Cik Man pun rasa tak kuat. Kita semua rasa tak kuat. Tapi kita kena paksa untuk kuat. . Satu lagi sebelum Cik Man terlupa, sapa ada lauk, cakap tau.

A post shared by Cik Man (@puazmanofficial) on

Semoga kita tergolongan dalam kalangan hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh. Teruskan bersabar dan patuhi arahan kerajaan demi memastikan kemaslahatan umat.

Foto : Instagram PU Azman

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI