“Ingat Puasa Tahan Lapar & Dahaga Je, Rupanya…,” – Kongsi Kisah Puasa Kali Pertama, Mat Dan Tak Malu Mengaku Gagal 

Mula memeluk agama Islam pada Januari 2013, pengacara dan bintang media sosial, Mat Dan ada berkongsi kisah ketika awal menjalani Ramadan.

Menerusi video Youtube Zayan My, anak kelahiran United Kingdom ini juga agak kekok apabila berpuasa buat pertama kalinya.

“Memang saya tahu pasal puasa dulu, tapi saya ingat puasa tu mcm tahan lapar dan dahaga saja, tapi sebenarnya puasa bukan sekadar tahan lapar dan dahaga saja, tapi puasa juga menahan kita dari nafsu..

“Contohnya, tahun pertama saya tak tahu benda tu, saya ingat puasa ni hanya untuk tahan lapar dan dahaga saja..

“Jadi, tahun tu memang saya gagal sebab saya tak tahu tujuan kita berpuasa untuk apa sebenarnya,” kata Mat Dan atau nama Islamnya Muhammad Kareef Daniel Adullah ini.

Tambahnya lagi, dia mahu lebih mendalamk agama lebih-lebih sepanjang Ramadan.

“Bila saya dah fahami dan dalami mengenai hal puasa ni, barulah senang sikit..

IKLAN

“Sebenarnya yang buat kita rasa kenyang dan lapar adalah Allah. Maknanya bila kita rasa perasaan itu, ia hanyalah perasaan yang datang dari Allah sebab Dia nak uji kita,” tambah Mat Dan. 

Bercerita mengenai bagaimana cara dia mula tertarik dengan Islam, ini pula jawapannya;

“Sebenarnya saya dapat hidayah sejak kecil lagi, tapi ketika itu saya tidak tahu itu hidayah sebab saya tak tahu pasal agama Islam.  

“Jadi satu hari tu, saya datang sini (Malaysia) dan mula berkawan dengan orang Melayu. Mereka banyak ajar saya mengenai Islam dan dari situ baru saya tahu Islam adalah agama yang betul..

“Ada juga yang pesan kepada saya, bila masuk Islam, jangan masuk Melayu. Maksudnya disini, kalau kita tak tahu, tanya orang yang lebih pakar dan tahu mengenai hukum hakam agama,” kongsi Mat Dan jujur. 

Dalam perkembangan lain, Mat Dan kini menuju pulang ke tanah air selepas selesai menunaikan umrah bersama isteri, Nadifa Adnan dan anak sulungnya, Muhammad Zayne Daniel James Tyler.

IKLAN

View this post on Instagram

Alhamdulillah bersyukur segala puji kepada Allah SWT. The reason I wake up in the morning, the reason I usaha lengoh penat cari rezeki. Ya Allah Ya Rabbi, terimalah amalan kami sekeluarga ya Allah, terimalah du’a-du’a kami sekeluarga ya Allah. Jemputlah kami datang ke rumah Mu lagi ya Allah. Berilah kami sekeluarga kebahagiaan di Dunya dan di Akhirat ya Allah. Kekalkan Rumah Tangga kami sehingga akhirat ya Allah dan bagi aku jadi ketua keluarga yang baik, yang bimbing isteri ku dan anak ku ya Allah. Ya Allah jaukan kami sekeluarga dari perbuatan yang jahat, perangai yang buruk dan tunjuk kami jalan yang sebenar, jalan yang cantik dan penuh dengan rezeki. Ya Allah, murahkan rezeki kami sekeluarga dan panjangkan umur kami ya Allah. Ya Allah ampunkan dosa-dosa kami ya Allah dan terimalah taubat kami ini ya Allah. Ya Allah semua rezeki datang daripada Mu Ya Allah dan segala puji kepada Mu ya Allah. Alhamdulillahi rabbil alamin Amin @rayhartravels @rayhartravels #jomrayhar #jomrayhar

A post shared by Mat Dan (@mat_dan1) on

View this post on Instagram

Salam Ramadhan everybody…♥️

A post shared by Mat Dan (@mat_dan1) on

Video/Foto : youtube Zayan My/ Instagram Mat Dan