Datuk Hattan atau nama sebenarnya, Mohd Shukri Shahabudin yang lebih tiga dekad berkecimpung dalam dunia seni tempatan mengakui restu ibunya merupakan inspirasi paling besar buat diri.

“Restu ibu yang buat saya melangkah dalam industri dan kini lebih tiga dekad dalam seni. Mula-mula datang ke Kuala Lumpur, saya masih ingat lagi duit yang ibu saya berikan RM20 masa nak naik bas.

“Dia pun ntah ada duit atau tidak masa tu. Saya tahu masa tu ibu saya susah. Sangat susah masa tu, tapi dia layankan kehendak anaknya. Tak ada duit sangat, tapi dia berkorban.

IKLAN

“Masa tu saya simpan dalam hati, kalau aku berjaya suatu hari nanti, saya akan menjaga segalanya buat ahli keluarga,” katanya seperti yang dipetik menerusi program Di Balik Idola, baru-baru ini.

Pada masa sama, Hattan turut memberi pesan buat artis angkat baru agar jangan hanya mengejar populariti, tetapi perlu simpan tekad.

IKLAN

“Kita jangan sekadar kejar glamor, populariti. Kena simpan tekad demi sesuatu. Saya yakin ada artis hari ini ada yang datang dari kampung untuk bantu keluarga.

IKLAN

“Tapi ada juga yang lupa daratan. Benda tu, jangan. Kalau sekali Tuhan jentik, habis…tak ke mana kita. Motivasi hidup saya ialah keluarga, keluarga dan keluarga,” kongsinya.

Foto: Instagram Arianie, carian Google