Demi menghormati penderitaan dan keperitan rakyat di Gaza, Palestin, penganjur Konsert Milenia 2023 mengambil keputusan untuk menunda acara tersebut sekali lagi.

Konsert Milenia 2023 yang sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 25 November depan di Stadium Malawati, Shah Alam akan ditangguhkan sehingga ke satu tarikh lain yang akan diumumkan kelak.

Pengarah Urusan Mission Sight Sdn Bhd, Jeffri Yaacob yang juga penganjur dalam kenyataan media berkata, pihaknya menerima arahan daripada pihak Majlis Bandaraya Shah Alam yang memohon agar acara tersebut ditangguhkan terlebih dahulu susulan berpendapat ia tidak sesuai dijalankan sekarang.

“Kami selaku penganjur perlu menghormati keputusan tersebut dan bersetuju ia tidak sesuai berlangsung ketika ini, disaat dunia sedang bersimpati dengan perang dan kekejaman Zionis terhadap saudara kita di Palestin.

“Pihak kami juga memulangkan wang kepada semua yang telah membeli tiket dari ticket2u.com dengan kadar segera.  

“Kami juga tidak mahu dilemparkan tuduhan negatif seperti ‘scammer’ dan sebagainya berikutan konsert ini juga telah tertunda sebanyak tiga kali diatas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan,” katanya.

Tambah Jeffri lagi, satu tarikh baru akan diberitahu sekiranya berjaya mendapatkan kebenaran daripada pihak berkenaan selepas ini.

IKLAN

“Kepada semua peminat yang menantikan Konsert Milenia 2023, milenia kami akan mengumumkan tarikh baru jika mendapat kebenaran daripada pihak sepatutnya,” katanya lagi.

Hormati Isu Gaza, Konsert Milenia Tangguh Lagi…

Dalam pada itu penganjur turut meluahkan rasa kesal dan berasa seoalah-olah dianak tirikan apabila konsert lain seperti Bollywood, Korea, Hollywood dan Kollywood misalnya, tidak pula menjadi pertikaian sesetengah pihak seperti yang berlaku kepada konsert Dangdut.  

“Bukan mempersoalkan, jauh sekali tidak berpuas hati… kerana konsert ini pasti akan  terlaksana jua, namun perlu mendapat kesesuaian masa kerana faktor luar jangka yang sememangnya di luar batas kemampuan kami selaku penganjur.

“Namun kehadiran pelbagai jenis muzik yang memasuki Malaysia tetap diluluskan konsert mereka seperti kehadiran artis dari Barat, Bollywood, Korea, Tamil namun tidak adil jika muzik dangdut ini dipinggirkan dan dianak tirikan sehingga sebegitu sukar untuk dianjurkan.

IKLAN

“Tidak dapat dinafikan Genre Muzik dangdut ini sangat berat pada persepsi masyarakat namun kami selaku penganjur berpandangan dari perspektif berbeza kerana muzik dangdut ini adalah antara genre muzik tradisi negara sejak dahulu lagi dan kepelbagaian cara mendendangkan irama muzik dangdut ini menjadi sebab utama kami memilih untuk menjayakan konsert ini.  

“Selain itu, kami juga telah mendapat kelulusan dari Puspal, PDRM, MACP dan sokongan dari Motac serta Tourism Malaysia untuk mempromosikan Malaysia melalui Genre Muzik dangdut yang sealiran antara dua negara iaitu Indonesia dan mempunyai peminat yang sangat ramai.

“Namun sehingga kini, muzik dangdut hanya sebagai pelengkap kepada genre muzik lain seperti Rock dan Balada yang mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam industri muzik Malaysia.

“Bercerita tentang persepsi gelek dan lucah pula, ia hanyalah persepsi namun ramai yang menganggap irama yang perlu diketengahkan ini negatif. Sedangkan selaku penganjur kami sudah melakukan yang terbaik untuk mengikut garis panduan yang telah ditetapkan Puspal,” luah Jeffri.

IKLAN

Bagaimanapun, Muzik Milenia Food Festival Ambang Tahun Baru akan tetap diteruskan.

Semasa sesi perbincangan bersama kerajaan negeri Selangor,  besar kemungkinan acara tersebut akan diteruskan kerana telah mendapat perhatian daripada YAB Menteri Besar Selangor untuk dijadikan acara penutup tahun di Stadium Malawati, Shah Alam.

Malah besar kemungkinan, ia akan menjadi salah satu lokasi pertunjukkan bunga api di Shah Alam dan festival ini juga mampu memberi peluang kepada para peniaga untuk berniaga pada festival tersebut.

“Walaubagaimanapun ia masih dalam perancangan dan penganjuran tersebut tetap perlu mendapat kebenaran dari pihak berkuasa tempatan,” katanya.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini