“Duit Bole Cari, Kesihatan Metal Tak Mudah Diganti,”- Tertekan Anak Lambat Bercakap, Isteri Dr. Say Nekad Berhenti Kerja

Pengacara dan doktor selebriti, Dr. Say Shazril mendedahkan isterinya, Dr. Azura telah memutuskan untuk berhenti daripada pekerjaannya sebagai seorang doktor kerana dikatakan tidak dapat memberikan sepenuh perhatian terhadap tanggungjawabnya sebagai seorang ibu.

Menurut Dr. Say, isterinya dikatakan bertambah stress selepas mendapati anak tunggal mereka iaitu Aezril atau panggilan manjanya Ace masih lagi mempunyai masalah lambat bercakap.

“Topik: Bini Nekad Berhenti Kerja. Sekuat mana seorang manusia tu pasti akan ada breaking point-nya juga & bini sy just reached her limit. Juggle between kerja full time, sambung masters full time, menerima berita yg Ace delayed in communication semestinya tak mudah.

“Dia salahkan dirinya sebab tak luangkan lebih masa dengan Ace. Dia stress sebab dah masuk system CNS (Central Nervous System) yang memerlukan lebih pembacaan & penghafalan tapi pada masa yg sama dia risau mengenai pendapatan,” tulisnya.

Kenyataan tersebut dikongsikan oleh pengacara program Tanya Doktor itu menerusi akaun Instagram miliknya.

IKLAN

Jelasnya lagi, sebagai suami, dia harus melakukan apa yang termampu demi memastikan moral isterinya sentiasa berada dalam tahap yang terbaik.

“Saya tahu something needs to be done. Kalau tulang belakang saya bini) not in a good condition macam mana saya nak berada dalam keadaan yg baik jugak kan?

“Maka saya senyap-senyap mesej HR tempat bini bekerja saying “as much as klinik Ibnu Sina memerlukan Dr Azura, sy minta maaf sesangat tapi sy rasa berhenti is the best option untuk dia”.

“Tak dinafikan despite juggling all that bini saya cukup tiptop bekerja. Tanyalah mana-mana pesakit yang pernah datang klinik Ibnu Sina, pasti mereka suka Dr Azura. Semestinya klinik tu bakal sedih kehilangan bini saya tapi it needs to be done,” jelasnya.

Mengakui ia merupakan antara keputusan yang sukar, Dr. Say mendedahkan dia tidak mahu lagi melihat air mata isterinya terus mengalir gara-gara permasalahan tersebut.

“One thing yang saya cukup amazed dengan bini saya, tak kisah penat mana pun dia, senyuman & layanan mesra kepada pesakit tetap diutamakan. Akan tetapi kesihatan diri dia harus diutamakan.

IKLAN

“Mungkin ada yg tak setuju berhenti kerja time-time COVID ni tapi saya ok sebab ni bagi saya lebih semangat untuk earn for my family. As long as saya jarang nampak air mata mengalir dari bini saya, saya cukup gembira. Duit boleh cari tapi kesihatan mental & ketenangan hati tak mudah diganti.

“Disember akan jadi bulan terakhir bini bekerja, start 2021 masa tuk focus on Ace, study & suami yeahhh!,” akhirnya.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen memberikan kata-kata semangat selain turut mendoakan yang terbaik buat Dr. Say dan juga isteri.

Sumber: Instagram Dr. Say Shazril