“Disebabkan 1 Komen, Semuanya Jadi Salah Faham,”- Dikecam Gara-Gara Dikata Hina Makanan Tradisi, Hafiz Mahamad Mohon Maaf

Kecoh dilaman sosial sejak petang semalam apabila instafamous, Hafiz Mahamad dikatakan menghina makanan tradisi masyrakat Borneo iaitu ambuyat.

Bagaimanapun, Hafiz telah membuat permohonan maaf secara terbuka menerusi Instgramnya beberapa jam lalu.

“Salam everyone ..

“Saya nak minta maaf jika ada salah faham video semalam, saya tak pernah menghina makanan tradisi sebaliknya saya support & memperkenalkan makanan tradisi kepada orang ramai..

“Disebabkan 1comment, semuanya jadi salah faham. Apa apa pun saya tetap memohon minta maaf, tulis Hafiz di ruangan kapsyen.

IKLAN

Video tersebut dirakam Hafiz dan dia menjelaskan perkara yang sebenarnya.

“Semalam saya ada post satu video makan ambuyat di Brunei.. Time tu saya ,wife dan team mkn di sebuah restoran..

“Actually, kami pernah try ambuyat sebelum ni thn lepas rasanya, tp x pernah try lagi saiz sebesar itu.. so, saya buat video sbb nk tngok reaction Aaina..

“Lepas post video itu, pada mulanya komen tu semuanya okay.. tp ada satu komen individu ni ckp ‘kenapa hina mknn tradisi kami, cakap mcm kahak’..

“Tapi sebenarnya saya cakap dengan Aaina ‘telah mcm mana cara kita telan kahak.’..bukan sy anggap ambuyat tu mcm kahak!,” jelas Hafiz. 

“Tapi tak apa,saya minta maaf jugakkalau ada salah silap.. bila kita buat posting, macam-macam pendapat org.. sejujurnya, saya tak ada menghina makanan tradisi.. tak ada menghina kaum, bangsa lain.. Sebaliknya saya support mereka,”kata Hafiz. 

IKLAN

Lebih terperinci, Hafiz sempat screenshot komen individu terbabit yang memulakan salah faham mengenai video tersebut.

“Aku kena kecam, dihina aku boleh & mampu diam sahaja tapi jangan sesekali melibatkan keluarga, isteri & anak aku .. @mirasairah saya doakan semoga jadi wanita, ibu & isteri yang baik,” tulis Hafiz.

Terdahulu, Hafiz ada memuat naik video yang memaparkan aksi isterinya, Syafiqah Aaina memakan ambuyat dan mengeluarkannya semula (loya) selepas dicabar oleh Hafiz.

Video: IG Hafiz Mahamad