“Bila Wabak Denggi, Hati Akan Membangkak,”- Sel Darah Mila Jirin Kian Baik

Penyanyi dan usahawan,Mila Jirin sebelum ini telah ditahan di sebuah hospital kerana kirang darah sel merah.

Mila bagaimanapun turut berkongsi tahap kesihatannya kini yang semakin pulih.

“Bila doktor inform Platelets saya turun sehingga 8 dan saya perlu masuk ICU, saya sangat risau…Waktu tu saya masih tak mampu nak makan apa apa, asal makan sahaja muntah..

“Esok nya pula, Platelets turun lagi sehingga 5 dan saya perlu ditukarkan ke HDU untuk pemantauan rapi kerana doktor takut bleeding..Macam macam wire on my body…Allahuakbar, waktu itu saya berserah diri pada Allah dan sangat sangat down..hanya Arif terbayang dimata, bagaimana nak susukan Arif…Setiap detik saya mohon Allah bagi kesihatan yang baik buat saya…

Justeru,doktor menasihati Mila supaya menjaga pemakanan.

IKLAN

“Doktor yang rawat saya minta supaya saya tidak ambil sup ketam dan air rebusan daun betik sebaliknya minta saya minum banyak jus buah dan minum air putih sebanyaknya..Kata doktor yang rawat saya tu. 

View this post on Instagram

Bila doktor inform Platelets saya turun sehingga 8 dan saya perlu masuk ICU, saya sangat risau…Waktu tu saya masih tak mampu nak makan apa apa, asal makan sahaja muntah.. . . Esok nya pula, Platelets turun lagi sehingga 5 dan saya perlu ditukarkan ke HDU untuk pemantauan rapi kerana doktor takut bleeding..Macam macam wire on my body…Allahuakbar, waktu itu saya berserah diri pada Allah dan sangat sangat down..hanya Arif terbayang dimata, bagaimana nak susukan Arif…Setiap detik saya mohon Allah bagi kesihatan yang baik buat saya… . . Doktor yang rawat saya minta supaya saya tidak ambil sup ketam dan air rebusan daun betik sebaliknya minta saya minum banyak jus buah dan minum air putih sebanyaknya..Kata doktor yang rawat saya tu, bila wabak denggi menyerang, hati akan membekak sedikit, oleh sebab itu doktor tak sarankan untuk makan ketam (kolestrol tinggi) dan risau ada racun pada daun betik dan ini akan membuatkan ia lebih teruk (WALLAHU A’LAM) . . Disebabkan keadaan saya makin lemah, Suami @isz_mustapha pressed JUS DELIMA (Fresh), dan saya makan banyak ANGUR HITAM serta saya minum susu (Fresh Milk) dalam kuantiti yang banyak dan kerap disamping minum Air putih dengan sangat sangat banyak (Drip pun banyak jugak) . . Alhamdulillah dengan IZIN ALLAH, Platelets saya naik semula selepas hari ke 8. Dari 5 naik 11, naik 42, naik 149 dan Alhamdulillah..tadi check up di hospital, Platelets dah kembali normal dah 300 lebih… SYUKUR PADA ALLAH . . TERIMA KASIH buat semua yang mendoakan dan yang melawat saya di hospital..terutama SUAMI, MAK AYAH, MAK MENTUA, ADIK ADIK, SAUDARA MARA serta SAHABAT, FOLLOWERS semua yang DM dan msg saya..Maaf ada yang saya tak sempat untuk membalasnya… Hanya ALLAH yang dapat membalas Kebaikkan kalian semua.. . . Nikmat ALLAH yang paling besar buat kita hambanya adalah NIKMAT KESIHATAN… Sesungguhnya Aku BERSYUKUR!

A post shared by B I Z M I L L A (@mila_jirin) on

Tambah doktor, wabak denggi akan berisiko ke arah yang lebih berbahaya.

“Bila wabak denggi menyerang, hati akan membekak sedikit, oleh sebab itu doktor tak sarankan untuk makan ketam (kolestrol tinggi) dan risau ada racun pada daun betik dan ini akan membuatkan ia lebih teruk (WALLAHU A’LAM)

Difahamkan, kadar bacaan darah Mila kini kembali normal.

IKLAN

“Alhamdulillah dengan IZIN ALLAH, Platelets saya naik semula selepas hari ke 8. Dari 5 naik 11, naik 42, naik 149 dan Alhamdulillah..tadi check up di hospital, Platelets dah kembali normal dah 300 lebih… SYUKUR PADA ALLAH

“TERIMA KASIH buat semua yang mendoakan dan yang melawat saya di hospital..terutama SUAMI, MAK AYAH, MAK MENTUA, ADIK ADIK, SAUDARA MARA serta SAHABAT, FOLLOWERS semua yang DM dan msg saya..Maaf ada yang saya tak sempat untuk membalasnya… Hanya ALLAH yang dapat membalas Kebaikkan kalian semua..

“Nikmat ALLAH yang paling besar buat kita hambanya adalah NIKMAT KESIHATAN… Sesungguhnya Aku BERSYUKUR!,” akhiri Mila.

Video: IG Mila