Penyanyi dan komposer, Cat Farish mengulas mengenai keputusan kes perceraiannya bersama bekas isteri, Suriani Hassan, 36, yang berlangsung pada 16 Januari lalu di Mahkamah Syariah Sendayan, Negeri Sembilan.

Cat Farish atau nama sebenarnya, Farish Ramli, 46, berkata, mereka sah bercerai talak satu selepas diputuskan pihak mahkamah, bukan talak tiga sebagaimana yang didakwa.

“Apa yang boleh saya beritahu, hubungan kami ada beberapa masalah yang peribadi untuk dikongsikan. Cuma itulah, bila cerita itu sudah ‘bertukar tangan’ ia jadi lain. Benar memang kami bercerai tapi talak satu bukan talak tiga.

“Saya pun tidak mahu membuka aib. Sebab sekali lagi saya beritahu, perceraian ini memang bermula daripada lelaki. Lelaki yang akan ceraikan (lafaz cerai).

“Bagi saya setiap pasangan berpisah pasti akan ada masalah dalaman. Cumanya untuk kami, sudah tidak dapat kawal masalah itu. Ada tentang anak-anak dan keluarga jugalah.

“Daripada mulut saya, mungkin perkahwinan yang dibina sebelum ini tidak berapa nak ‘perfect’. Jadi jalan yang paling selamat adalah untuk kami berpisah.

IKLAN

“Kejadian (perceraian) memang pantas, tapi masalah yang timbul itu sudah lama. Cuma bila nak bawa berbincang itu agak sukar mungkin kerana emosi,” katanya kepada MH.

“Benar Kami Bercerai Talak Satu, Bukan Talak 3,” – Cat Farish “Benar Kami Bercerai Talak Satu, Bukan Talak 3,” – Cat Farish “Benar Kami Bercerai Talak Satu, Bukan Talak 3,” – Cat Farish

Cat berkata demikian ketika ditemui di Sidang Media Jelajah Suria x Anggun Cotton Collection di Glass House, Seputih, Kuala Lumpur, pada Selasa.

IKLAN

Ditanya sama ada usaha telah dilakukan untuk berdamai seterusnya menyelamatkan mahligai rumah tangga yang dibina, Cat tidak menafikan ia sesuatu yang sukar.

“Tak berjaya nampaknya sebab awal-awal pun dia sudah keluar rumah dan tinggal bersama ibu bapanya di Senawang. Saya ‘support’ daripada luar sajalah.

“Saya tak boleh nak berkomunikasi sangat sebab atas nasihat juga. Bila diberi peluang untuk bercakap mesti ada topik yang timbul, sekaligus membuatkan emosi itu lebih ke depan,” katanya lagi.

IKLAN

Terdahulu pada 13 Disember lalu, ahli kumpulan Ruffedge itu didakwa telah melafazkan cerai sebanyak tiga kali terhadap isterinya, Suriani Hassan.

Bagaimanapun, Cat menerusi laporan media menjelaskan dia perlu menunggu keputusan mahkamah bagi mendapatkan kepastian lebih jelas susulan cerai yang dilafazkan.

Untuk rekod, Cat dan Suriani berkahwin pada 20 November 2020, namun pasangan itu tidak dikurniakan cahaya mata.

Sebelum ini, Cat pernah mendirikan rumah tangga dengan Hartiny Ramli namun bercerai pada April 2016 dan hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan tiga anak iaitu Nia Karlyssa, 14, Eva Latheefa, 12, dan Qul Iskandar, 11.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik Di Sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI