“Ada Ijazah Tapi Still Minta Duit Dekat Mak Bapak,” – Betty Rahmat Kongsi Cerita Fasal Pembantu Baru Jaga Anak

Pelakon dan usahawan, Betty Rahmat mengakui berasa kurang senang dengan sikap segelintir pihak yang sering kali mempersoal mengenai tahap kelayakan pembantu barunya yang dikenali sebagai Teha.

Menurut Betty, meski pun Teha memiliki kelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak, dia tetap memohon untuk berkerja sebagai penjaga kepada anaknya, Ardy Wira sebagai salah satu langkah untuk menjana pendapatan ketika waktu sukar ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betty Rahmad (@bettyrahmad)

 “Lama nak post pasal ni but takde masa. So today i nak bagitau my followers yang terlalu gigih follow dan dm Teha about this (for so many times)

“First of all, i tak faham tahap “concern” or jealousy u all tu. Kenapa perlu gigih tanya banyak kali tanya benda yang sama? Apa yang tak puas hati sangat Teha kerja dengan saya.

“Ya, Teha belajar tinggi ada Bachelor in Early Child Education. Dia apply kerja dengan saya untuk tolong jaga Wira memandangkan keadaan negara kita sekarang. Banyak taska tutup dan sebagainya. Teha ada ibu-bapa & ramai adik beradik di kampung,” tulisnya.

IKLAN

Berkongsi di laman Instagram, Betty berpendapat memiliki kelulusan yang tinggi bukan bermakna seseorang itu boleh sesuka hati untuk memilih pekerjaan terutamanya di zaman ekonomi yang serba mencabar ini.

“So adakah kalau u ada ijazah tinggi u perlu jaga standard & ego u untuk survive? To be honest, im so proud to see her. Baru 22tahun but sangat independant, pandai buat kerja rumah & work for her family at her young age.

“Takkan nak jadi anak yg ada ijazah tinggi tapi still minta duit dekat mak bapak untuk hidup. Lepastu salahkan keadaan. Berapa ramai orang akan suffer kalau nak fikir standard & level?,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Betty turut mendedahkan dia sekali pun tidak pernah menganggap Teha sebagai pembantu rumahnya tetapi lebih kepada seperti adiknya sendiri.

“She’s not my maid and i tak pernah address her as my maid. We are helping each other. Dah macam adik & asst. Saya sendiri takkan biarkan Teha untuk habiskan hidup dia dengan saya. Sampai waktu dia perlu kejar cita-cita selama ni. Get it?

IKLAN

“So please stop being too concern tanpa memikir perasaan orang lain. Biarlah dia ringankan beban keluarga di kampung dengan rezeki yang halal. Saya percaya Allah pasti permudahkan & bagi balasan yang baik pada Teha atas segala kebaikan dia pada family saya selama ni. Kehadiran Teha dalam family saya pun rezeki buat family saya yang bukan semua orang dapat.

“Sekian bebelan harini. Doakan yang baik-baik untuk orang lain kalau nak hidup happy. Kalau mind your own business lagi bagus.

“P/S: Please jangan tanya i dapat Teha dari agency mana. Tak larat nak jawab dah. Semuanya secara kebetulan & rezeki saya,” jelasnya lagi.

Sumber: Instagram Betty Rahmad