Selepas kontrak selama tiga tahun bersama syarakit ramakaman tidak disambung, kumpulan Kristal kini harus merancang semula perjalanan kerjaya muzik mereka untuk terus bergerak ke hadapan.

Menurut vokalisnya, Ewal, Kristal kini mahu memberikan sepenuh tumpuan terhadap undangan persembahan dahulu sebelum membuat sebarang keputusan tentang syarikat rakaman baharu.

“3 Tahun Kami Tenggelam, Itu Masalah Label,” – Kristal Dihalang Bikin Lagu Sendiri, Ewal Lega Kontrak Dengan Syarikat Rakaman Tamat

“Single terbaharu Kristal terpaksa ditangguhkan dahulu sebab kita baru sahaja tamat kontrak dengan syarikat ramakan sebelum ini. Fokus kami ketika ini adalah untuk memenuhi setiap undangan persembahan di luar sehingga bulan Oktober.

“Sepatutnya kami ada single baharu yang sudah pun selesai dirakam. Namun, bila kontrak tamat, projek ini hanya diam begitu sahaja dan tidak disambung.

“Pada pemahaman saya, lagu tersebut ‘burn’ begitu sahaja. Kami tak rasa sayang pun sebab kami juga tak mahu lagu tersebut,” katanya kepada MH.

Dalam pada itu, Ewal turut mendedahkan Kristal banyak terikat dengan syarat syarikat rakaman yang menyebabkan mereka sukar untuk menghasilkan karya-karya yang lebih segar.

IKLAN

“3 Tahun Kami Tenggelam, Itu Masalah Label,” – Kristal Dihalang Bikin Lagu Sendiri, Ewal Lega Kontrak Dengan Syarikat Rakaman Tamat

“Sepanjang tiga tahun kami bersama syarikat ramakan sebelum ini, Kristal tidak digalakkan atau bahasa kasarnya tidak dibenarkan untuk buat lagu sendiri.

“Katanya terlalu moden dan mengubah Kristal. Pada saya, alasan itu memang mengarut. Ia mengekang kami untuk berkarya. Kami kini selesa bergerak sendiri,” ujarnya lagi.

Katanya lagi, Kristal amat memerlukan sokongan daripada syarikat rakaman yang mampu membawa mereka ke satu tahap yang lebih tinggi lebih-lebih lagi dengan kehadiran vokalis baharu.

“Kita kini hidup di dunia tanpa batasan. Hari ini keluar muzik rock, esok lusa keluar genre lain pula. Pendengar kini banyak pilihan dan segalanya dihujung jari.

IKLAN

“Tambahan pula saya ini vokalis Kristal yang baharu. Jadi, kami perlukan pendedahan yang lebih besar dari segi promosi lagu baharu dan persembahan-persembahan di pentas besar.

“Nama kami tenggelam sepanjang tiga tahun ini dan itu bukan salah kami. Itu masalah label yang jaga kami,” katanya lagi.

Pada masa sama, anak kepada bekas vokalis Wings, Mel ini turut mendedahkan Kristal tidak pernag mengalah bagi memastikan band tersebut kekal relavan dan mampu bersaing dengan band-band baru atau sedia ada.

“Sebagai artis, kita ini pengkarya. Kerja kami adalah masuk studio dan rakam lagu. Kalau dari segi promosi pula, itu kerja syarikat rakaman.

IKLAN

“Kami sudah sampai disatu fasa dimana populariti bukan lagi keutamaan. Kami hanya mahu kekal relavan dan masih diundang untuk membuat persembahan.

“Itu sudah cukup buat kami. Kami pun sudah berkeluarga. Fokus kami nak cari duit sahaja,” akhirinya.

“3 Tahun Kami Tenggelam, Itu Masalah Label,” – Kristal Dihalang Bikin Lagu Sendiri, Ewal Lega Kontrak Dengan Syarikat Rakaman Tamat “3 Tahun Kami Tenggelam, Itu Masalah Label,” – Kristal Dihalang Bikin Lagu Sendiri, Ewal Lega Kontrak Dengan Syarikat Rakaman Tamat

Terdahulu, Ewal telah menyerai band Kristal pada 2020 bagi menggantikan vokalis asalnya, Lan Solo.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Kredit Foto: Instagram Kristal Band